Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är besviken. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är besviken. Arkivbild.

Unik MP-röst mot regeringen om upphovsrätt

Regeringen tvingas rösta nej till uppgörelsen i EU om det omdiskuterade direktivet om upphovsrättsregler på internet. En majoritet i EU-nämnden, även med regeringspartnern Miljöpartiet, beordrar regeringen att byta fot.

ANNONS
|

- Det beklagar jag, på det här sättet sviker man 150000 kulturarbetare i Sverige och man sviker de kreativa näringarna, säger justitieminister Morgan Johansson (S) som i sista stund hade snabbinkallats till riksdagens EU-nämnd.

Han betecknar Miljöpartiets röst emot regeringen i nämnden som unik och något han aldrig upplevt tidigare.

MP-källor i regeringskansliet uppger för TT att regeringen var överens om att i nämnden lägga fram det förslag som justitieministern gjorde, men att samtidigt tillåta S och MP att rösta olika i nämnden.

ANNONS

- Det är nog ganska unikt, och jag tror att det beror på att det antingen är ett ja eller ett nej och vi står inför ett EU-parlamentsval där våra partier har diametralt olika linjer, vi går till val på ett nej, säger Lorentz Tovatt som företrädde Miljöpartiet vid EU-nämndens möte.

MP:s två linjer

TT: Men regeringen kan väl bara ha en linje?

- Regeringen måste föreslå en linje. Men regeringen består samtidigt av två partier och jag redovisar det som är partiets linje och därför röstade jag nej i dag, säger Tovatt.

Tovatt hävdar att direktivet som det ser ut efter EU-parlamentets röstning riskerar att bli en "strypsnara för ett fritt och öppet internet".

Sverigedemokraterna anser att direktivet skulle hota den fria åsiktsbildningen på internet, och tvinga fram ett filter som skulle sortera ut mer material än motiverat.

ANNONS

- Det skulle göra mer skada än nytta, säger Ludvig Aspling (SD).

S står ensamma

Moderaten Tomas Tobé, som var med i nämnden och som även är partiets toppkandidat i valet till EU-parlamentet, ser nämndens beslut som en seger.

- Socialdemokraterna står nu ensamma i att vilja driva på för en länkskatt och ett uppladdningsfilter, säger Tobé.

Morgan Johansson ser Moderaternas – som han beskriver det – nyvaknade motstånd mot regeringens linje som ett utslag av valfeber. Det gäller även andra partier, hävdar han.

- De har låtit sig dras med av lobbyverksamhet som de amerikanska nätföretagen har drivit, säger Johansson.

Han hävdar att sju riksdagspartiers front mot S också ger en klar politisk signal om att det bara är S som står upp för kulturarbetarnas rätt och mot de amerikanska nätjättarnas metod att åka snålskjuts på andras arbete.

ANNONS

Tomas Tobé avfärdar ministern.

- Socialdemokraterna borde vara något mer ödmjuka om samtliga andra partier har en annan uppfattning, säger Tobé.

Morgan Johansson bedömer att Sveriges ändrade position inte kommer att göra någon skillnad för beslutet i EU:s ministerråd på måndag. Det finns en klar majoritet för att säga ja till uppgörelsen med EU-parlamentet ändå, om inte Tyskland också skulle ändra sig på sluttampen.

Det verkar inte ens Tomas Tobé tro, men säger att det finns uppgifter om att tyskarna kan komma med en röstförklaring även om de röstar ja.

TT

Fakta: Striden om upphovsrätten

EU-kommissionen lade i september 2016 fram ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett sedan tidigare regler infördes från början av 2000-talet.

Förslaget har dock varit starkt omdiskuterat, inte minst på grund av dess skrivningar om ersättning vid länkning (i förslagets artikel 11, numer omdöpt till artikel 15) och hur uppladdning av otillåtet material ska stävjas (artikel 13, numer omdöpt till artikel 17), vilket fått kritikerna att tala om "länkskatt" och att plattformar kan behöva införa uppladdningsfilter.

I en omröstning den 26 mars i år slog EU-parlamentet fast den kompromiss som parlamentets förhandlare hade enats om med EU:s medlemsländer.

Uppgörelsen ska formellt bekräftas, utan debatt eller vidare behandling, av EU;s medlemsländer i ministerrådet, troligen den 15 april.

ANNONS