Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unga tjejer som äter hormonella preventivmedel får i större utsträckning antidepressiv eller lugnande medicin utskriven visar en ny studie.

Unga som äter p-piller kan må sämre än andra

Unga tjejer som äter hormonella preventivmedel får i större utsträckning antidepressiv eller lugnande medicin utskriven.

Majoriteten av alla kvinnor mellan 12 och 30 år i Sverige omfattas av en ny studie från Lunds universitet. Och resultatet förstärker vad tidigare studier visat: Det finns ett samband mellan att äta hormonella preventivmedel och att känna sig nedstämd eller deprimerad.

- Vi kan se en skillnad och observera att sambandet finns oavsett vilket hormonellt preventivmedel man tar. Det verkar se ut såhär i hela Norden, säger Sofia Zettermark, genusvetare och doktorand i Folkhälsovetenskap, som har gjort studien.

Enbart i tonåren

Men resultatet gäller enbart för kvinnor i tonåren. För äldre kvinnor märks inte någon skillnad. En möjlig förklaring till det kan vara att kvinnor som märker att de mår dåligt tar saken i egna händer och slutar med hormonella preventivmedel när de blir äldre.

Dessutom berättar Sofia Zettermark att det är en observationsstudie, vilket innebär att det går att se ett samband, men inte de bakomliggande orsakerna till att det ser ut som det gör.

- Det som stärker orsakssambandet är tidsaspekten. Först tar man ut preventivmedel och sedan tar man ut antidepressiva eller lugnande medel, säger hon.

Hon menar att studien inte ska tolkas på individnivå, men att det är viktigt att forskningen lyfter frågan.

- Det här området är underforskat. Kroppsliga biverkningar av p-piller har man forskat på, men psykiska biverkningar har man missat, säger Sofia Zettermark.

"En jättedipp"

Karin Bäckman Berg var 17 år när hon började äta p-piller för första gången. I drygt fyra års tid åt hon dem och berättar att hon under den tiden aldrig kopplade sitt försämrade mående med tabletterna, tills dagen då hon bestämde sig för att sluta.

- För mig föddes inga nya problem när jag åt p-piller, snarare var det så att om man var lite orolig så blev det jättemycket ångest. De fick mig att tro att mitt liv blivit lite sämre, säger hon.

Trots det valde hon att prova p-piller ytterligare en gång, men även då märkte hon av samma typ av nedstämdhet. För henne blev till slut lösningen att sluta med p-piller helt, ett beslut hon tog på egen hand.

- Under den andra perioden hade jag en jättedipp. Jag hade kontakt med folk om att jag inte mådde bra, men det var ingen som drog parallellen att det kunde vara p-pillret. Jag har fått dra slutsatser själv.

Underprioriterat område"

Sofia Zettermark blev själv intresserad av att forska inom ämnet då hon upplevt en skillnad mellan kvinnors erfarenhet och befintlig forskning.

- Det är en fråga som engagerar mycket, sedan är inte mitt mål att få människor att sluta använda preventivmedel och man ska inte heller vara rädd i onödan. Däremot kan studien bidra till att lyfta frågan, det kan vara en indikation på att man faktiskt kan må dåligt av p-piller, säger hon.

TT: Varför har man inte forskat på den här typen av samband tidigare?

- Generellt tror jag inte att kvinnors reproduktiva hälsa varit ett så prioriterat område. Sedan har det funnits en attityd att hormonella preventivmedel är så himla bra och inte ska kritiseras, säger Sofia Zettermark.

- Och de är ju också bra, eftersom det är ett så säkert skydd. Det är också därför man gör den här typen av forskning, för att få ett bättre preventivmedel.