Örebro universitet ska studera psykologin runt unga mäns sexuella smärta. Arkivbild.
Örebro universitet ska studera psykologin runt unga mäns sexuella smärta. Arkivbild.

Unga mäns smärta vid sex ska studeras

Ungefär en tiondel av alla unga män upplever smärta i samband med sex. Nu vill forskare studera hur psykologin runt smärtan ser ut.

ANNONS
|

Äldre mäns sexuella problem eller smärtor har det forskats om. Kvinnors smärtor också.

- Omkring 20-25 procent av unga kvinnor upplever återkommande smärta i underlivet, i de flesta fall även i samband med sex. Runt 10 procent har så allvarliga besvär att de behöver hjälp, säger Ida Flink.

Samband åt två håll

Som psykolog är hon inriktad på hur smärtan hänger ihop med psykologiska faktorer. Där finns samband i två riktningar.

ANNONS

- Av smärta kan man bli nedstämd, få ångest eller få katastroftankar om att smärtan aldrig går över. Men vi vet också att om kvinnor har den typen av tankar, så ökar risken att utveckla smärta eller att smärtan vidmakthålls, säger Ida Flink.

Mot den bakgrunden testas nu kognitiv beteendeterapi (KBT) för kvinnor med underlivssmärta och deras partners.

Men unga mäns smärta, då?

- Det är skrämmande att den är så outredd. Och det är svårt att hitta orsakerna till smärtan, säger Ida Flink.

- Om psykologiska faktorer spelar stor roll även hos män, då tänker vi att psykologiska metoder också kan underlätta livet, relationen och sexualiteten för män.

ANNONS

Enkät på nätet

Nu startar Ida Flink och hennes kolleger en enkät på nätet, där man hoppas få minst 2000 svar från unga män. Syftet är att studera hur sexuell smärta förhåller sig till psykologiska faktorer, inte att kartlägga hur vanliga besvären är.

Man vet att problemen kan se väldigt olika ut.

- För en del kommer besvären i samband med utlösningen, för en del efteråt. Andra män har problem som känns dagligen, även om de inte har sex. Det kan vara problem med att sitta, till exempel.

TT

Fakta: Sexuell smärta

Personer som upplever smärta i underlivet har för det mesta också smärta vid sex. Men man kan ha smärtor i underlivet som inte har att göra med sex.

Örebro universitet gjorde en studie där cirka 1000 kvinnor vid tre tillfällen fick beskriva om de kände smärtor i underlivet, hur smärtan utvecklades och hur det hängde ihop med olika psykologiska faktorer.

Tidigare studier visar att den vanligaste diagnosen om sexuell smärta hos män är prostatit, som egentligen syftar på inflammation i prostatan. Men diagnosen sätts ibland även för andra, kroniska besvär som det är svårt att hitta orsaken till.

Källa: Örebro universitet

ANNONS