Jämför priser och läs på innan du ger dig ut i reahandeln för att undvika misstag. Det tipset ger konsumentrådgivare Henrik Engbladh.. Arkivbild.
Jämför priser och läs på innan du ger dig ut i reahandeln för att undvika misstag. Det tipset ger konsumentrådgivare Henrik Engbladh.. Arkivbild.

Undvik misstag under Black Friday

Som konsument gäller det att vara noga påläst inför kampanjdagar som Black Friday. Det är inte säkert att butikerna har full koll på alla bestämmelser. Konsumentrådgivningen ger sina bästa tips inför reahandeln.

ANNONS
|

Prisnedsättning

En butik får bara locka med låga priser om det nedsatta priset är lägre än den ordinarie prissättningen. Dessutom ska de nedsatta varorna finnas i butikens sortiment. Huvudregeln är att så länge som rean pågår ska produkten vara tillgänglig.

Skulle en butik inte följa bestämmelserna kan man som konsument driva frågan vidare.

- Då kan man påpeka det och be butiken tillhandahålla en motsvarande vara till samma pris. Om det inte går så kan man anmäla de till konsumentverket för falsk marknadsföring, säger Henrik Engbladh, konsumentrådgivare, Malmö stad.

ANNONS

Bytesrätt

Öppet köp och ångerrätt är ingen rättighet, där får varje butik själva avgöra vad de vill erbjuda. Däremot gäller alltid reklamationsrätten, enligt Henrik Engbladh.

Vid internetköp gäller däremot alltid 14 dagars ångerrätt, men skulle köparen ångra sig får man själv bekosta transportkostnaden tillbaka. Om inte företaget själva valt att bjuda på kostnaden.

- Reklamationsrätten handlar om att det är ett ursprungsfel på varan. Den gäller oavsett, säger han.

Prisjämförelse

Ett tips är att jämföra på prisjämförelsesidor redan innan man ger sig ut i handeln, men även kolla upp vilka bestämmelser som butikerna har.

Vad händer om butiken gör fel?

Skulle det trots allt bli fel går det att kontakta konsumentrådgivningen för råd. Om en butik får flera anmälningar mot sig kan Konsumentverket besluta om att följa upp ärendet.

- Utgå inte från att butikerna själva har stenkoll. Om du ser något som är fel så tveka inte att säga ifrån. Sedan ska man tänka på miljön och inte köpa något som man inte behöver, säger Henrik Engbladh.

ANNONS
TT

ANNONS