Utrikesminister Margot Wallström (S) har uppgett att UD var ovetande om Kinamötet. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S) har uppgett att UD var ovetande om Kinamötet. Arkivbild.

UD tystlåtna kring kännedom om Kinamöte

Turerna runt den svenska Kina-ambassadörens möte med den frihetsberövade förläggaren Gui Minhais dotter och kinesiska representanter fortsätter. UD förtydligar nu sina uppgifter men flera frågor är obesvarade.

ANNONS
|

Utrikesdepartementet och utrikesminister Margot Wallström har flera gånger uppgett att man inte haft kännedom om svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedts Stockholmsmöte om den frihetsberövade förläggaren Gui Minhai. I en intervju med Ekot säger UD:s presschef Patric Nilsson att ingen som är inblandad i fallet känt till det här.

- Det vi har sagt från början, och som jag känner att jag måste få förtydliga, är att de som arbetar med fallet Gui Minhai har inte haft kännedom om de möten som ambassadören haft med Angela Gui på ett hotell i Stockholm, säger Patric Nilsson till radion.

ANNONS

TT har sökt Patric Nilsson och UD:s presstjänst för ett förtydligande, men UD vill inte svara på frågan om det då finns andra personer, och i så fall vilka, som haft vetskap om mötet som ägde rum i Sverige.

"Huruvida någon på UD haft vetskap om att Ambassadören var i Sverige besvaras bäst genom att återigen konstatera att det väsentliga är att ingen av de som arbetar med fallet haft vetskap om de möten Ambassadören haft med Angela Gui och andra parter på hotell i Stockholm", säger UD i en skriftlig kommentar till TT.

Historien uppdagades tidigare i veckan efter att Gui Minhais dotter, Angela Gui, vittnat om ett hemligt möte med Sveriges ambassadör och kinesiska affärsmän som ska ha uppmanat henne att inte tala med medier. Riksenheten för säkerhetsmål bedriver just nu en förundersökning kring fallet.

TT

ANNONS