Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige och Kina för diplomatiska samtal efter en händelse med en grupp kinesiska turister i Stockholm. Arkivbild

UD om kinesisk resekritik: För en dialog

Polisen avvisade en grupp kinesiska turister från ett hostel i Stockholm. Nu har händelsen i början av september orsakat diplomatiska reaktioner från kinesiskt håll och landets ambassad uppmanar kineser i Sverige att vara försiktiga.

Det var i början av september som en kinesisk man tillsammans med sina föräldrar besökte Stockholm, enligt kinesiska medier. Enligt uppgift ska gruppen ha blivit avvisad från ett hostel då de anlänt en dag för tidigt och velat stanna i lobbyn under en längre period.

Aftonbladet har pratat med polis som bekräftar att de avlägsnat ett par personer från en lobby i ett hostel i centrala Stockholm den 2 september.

- Personalen upplevde att de bara satt där och väntade på att det skulle bli dag. Så de blev avvisade, säger stationsbefälet på Norrmalmspolisen till tidningen.

Vad som sedan inträffat är oklart. Enligt kinesiska medier ska delar av sällskapet ha varit sjuka men nekats vård.

- Vi känner till händelsen och kinesiska myndigheter har tagit upp frågan med UD, vi kommer att ha en fortlöpande dialog med Kinas ambassad, säger Patric Nilsson, presschef på UD.

"En överreaktion"

Statsvetaren Oscar Almén ser inte den kinesiska reaktionen som normal.

- Även om det skett något fel blir det ju lite märkligt att dra slutsatsen att det skulle leda till en varning för kinesiska turister. Det känns ju som en överreaktion, säger han.

- Det går att tänka sig att det på något sätt ska ha med Sverige och Kinas relation att göra. Gui Minhai-frågan ligger ju hela tiden och puttrar, men det är bara den kinesiska sidan som vet varför man agerar på det här sättet.

Sverige kräver att bokförläggaren Gui Minhai släpps fri från kinesisk fångenskap, vilket skapat en diplomatisk situation mellan länderna. Enligt Almén, forskare vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet, kan agerandet ses som en del i ett större spel mellan Kina och Väst.

- Kinas ambassad har en mer aktiv roll än tidigare och försöker påverka svenska aktörer som man tycker rapporterar negativt om landet. Många länder känner att de måste markera mot Kina och då kommer det motreaktioner, säger Almén.

- Det kommer komma fler incidenter som den här. Man kan inte se det som en isolerad händelse i sig.

Sverige säkert

Enligt Patric Nilsson har de kinesiska myndigheterna efter händelsen uppmanat medborgare att vara försiktiga i Sverige.

- Varje land ansvarar ju såklart för sin egen reseinformation som de ger till sina egna medborgare. Men Sverige är ett säkert land. Enskilda händelser som det är fråga om i det här fallet hanteras av berörda myndigheter, säger Patric Nilsson.