Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angela Gui, dotter till den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai. Arkivbild.

UD: Kina-ambassadören gjorde fel

Angela Gui, dotter till den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai, vittnar om ett hemligt möte med kinesiska affärsmän som Sveriges ambassadör i Kina bjudit in henne till. Nu konstaterar utrikesdepartementet (UD) att ambassadören gjort fel, skriver SVT Nyheter.

Ambassadören Anna Lindstedt befinner sig i Stockholm för att utredas av UD, och ambassaden i Peking har fått en tillförordnad chef.

- Vi har skaffat oss en bild av vad som har hänt, vi ska utreda agerandet, men vi kan redan nu säga att ambassadören agerat felaktigt, säger Patric Nilsson, chef på UD:s presstjänst, till SVT.

Bjöds av ambassadören

Angela Gui skriver i ett blogginlägg att hon reste till mötet i Stockholm i slutet av januari i år på inbjudan av Anna Lindstedt.

- De presenterade sig som mellanhänder och sade att de haft samtal och fått information direkt från kinesiske ambassadören Gui Congyou i Stockholm. Det fanns en möjlighet att min far kan släppas i framtiden men att han måste prövas i domstol först, sade Angela Gui i en intervju med Svenska Dagbladet kort därefter.

Helt bisarrt

Men mötet kändes helt bisarrt, enligt Angela Gui, som inte tycker att personerna hon träffade var trovärdiga. I blogginlägget skriver hon att de underströk vikten av att hon inte pratar med medier om sin fars fall – och att hennes agerande kunde skada Anna Lindstedts karriär.

"Eftersom ambassadör Lindstedt var med och verkade stödja vad det än var som pågick så utgick jag från att det var på det svenska utrikesdepartementets initiativ", skriver Angela Gui.

Men UD säger sig ha fått kännedom om mötet först i efterhand, vilket anges som ett av skälen till att Anna Lindstedt utreds nu.