Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna i Stockholms län vill se en total nedläggning av skattefinansierad tv och radio. Arkivbild.

Tyngsta M-distriktet: Avskaffa public service

Public service har spelat ut sin roll och bör läggas ned, anser Moderaternas ungdomsförbund (Muf) i Stockholms län. Nu har förbundet röstat igenom ett förslag om att skrota skattefinansierad radio och tv, rapporterar SVT.

Stockholm är partiets tyngsta distrikt och i valet 2018 fick det drygt 26 procent av rösterna i länet. Under lördagen, när Moderaterna i Stockholms län tog ställning i frågan om ”en ordentlig genomlysning av public service”, yrkade ungdomsförbundet i stället för ett tillägg där man vill se en total nedläggning. Tillägget fick stöd av 109 röster medan 77 var emot.

- Muf har ju vunnit den här debatten och fått med sig stämman, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef hos Moderaternas länsförbund i Stockholm.

SVT har sökt Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp som ännu inte kommenterat beslutet. Däremot beklagar Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott att förslaget röstats igenom. ”Sverige behöver mångfald i media, mångfald av medier och vi behöver public service. Vi behöver mer granskning, mer skildring, mer fördjupning – inte mindre,” skriver han i en kommentar.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, förvånas över partiets beslut.

- Det är ett helt galet beslut som vi hoppas ska avvisas. Public service har aldrig behövts mer än i dag, säger hon till SVT Nyheter.