Väktare i konserthusets entré efter olyckan.
Väktare i konserthusets entré efter olyckan. Bild: Anders Wiklund/TT

Två döda efter fall i Uppsalas konserthus

Två män omkom och en kvinna skadades sedan en av männen fallit från hög höjd i Uppsalas konserthus. Polisen utreder händelsen som en olycka.

ANNONS

Strax före klockan 19 på tisdagskvällen föll en man i 80-årsåldern från hög höjd i Uppsalas konserthus och träffade två personer – en man och en kvinna i 60-årsåldern – som befann sig i foajén.

– Det är en person som har ramlat eller hoppat från en väldigt hög höjd, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till TT.

Personerna befann sig i konserthuset med omkring 1 000 andra för att gå på Abba-hyllningskonserten "Thank you for the music".

Kvinnans skador är inte livshotande.

Sammankallat krisgrupp

En anmälan har upprättats om vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Men efter förhör av ett stort antal personer och teknisk undersökning uppger polisen att de inte har någon anledning att tro att ett brott låg bakom mannens fall.

ANNONS

– Vi kommer att utreda vidare givetvis. Men det mesta talar för att det är en tragisk händelse, säger Magnus Jansson Klarin.

Karin Sävström, marknadschef på Uppsala Konsert och Kongress, säger till TT att det verkar röra sig om en olyckshändelse.

– Det är en olycksplats som polisen hanterar. Vi har utrymt huset och vi har sammankallat vår krisgrupp internt. Och samarbetar med polisen, säger Sävström.

"Hörde någon som skrek"

Agneta Eriksson hade tillsammans med sin man rest från Strängnäs för att se konserten.

– Vi satt här inne och åt och drack i väntan på föreställningen. Då hörde vi någon som bara skrek. Tänkte att någon fastnat i en hiss. Sedan hörde vi skrik igen. Och personalen satte upp skärmar. Vi evakuerade i lugn och ro, inget elakt eller hysteriskt. Alla fann sig i att bli evakuerade och gjorde det lugnt, säger hon till UNT.

Vid 20.30-tiden meddelade polisen att man avslutat sin insats vid konserthuset.

Ett utrymt Uppsala Konsert och Kongress i Uppsala under tisdagskvällen.
Ett utrymt Uppsala Konsert och Kongress i Uppsala under tisdagskvällen. Bild: Anders Wiklund/TT
ANNONS