Bostaden spärrades av för teknisk undersökning. Arkivbild.
Bostaden spärrades av för teknisk undersökning. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Två barn döda – anhöriga gripna för mord

Två minderåriga barn har avlidit efter att ha hittats skadade i en bostad i Södertälje. Två anhöriga har gripits och anhållits.
– Det pågår ett väldigt intensivt arbete, säger åklagaren Ulrika Rosén.

ANNONS

Barnen hittades livlösa i en bostad i stadsdelen Lina hage på tisdagskvällen. Larmet inkom till polisen strax före klockan 20 och stora avspärrningar upprättades på platsen, som ligger i ett radhusområde.

– Två vuxna familjemedlemmar har anhållits misstänkta för mord, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

De anhållna är en man och en kvinna. En av dem fördes till sjukhus med skador som under tisdagen bedömdes som allvarliga, uppger Region Stockholms presstjänst.

Misstänkta på sannolika skäl

Förundersökningen leds av Ulrika Rosén, senior åklagare vid Södertörns åklagarkammare, som konstaterar att de två anhållna är på sannolika skäl misstänkta för mord.

– Det råder så klart väldigt hög förundersökningssekretess och det pågår ett väldigt intensivt arbete. Jag har inte några ytterligare uttalanden att ge just nu, säger Rosén.

ANNONS

Victoria Larsson, ansvarig för Södertälje kommuns krisstödsarbete, säger att man under natten till onsdagen påbörjade ett planeringsarbete med polisen och den aktuella skolan för att säkerställa att den har de resurser den behöver.

– Det är en jättestor tragedi som har hänt och har väckt mycket tankar hos de närmast anhöriga. Men vid sådana här händelser drabbas så många fler, som barnens kamrater och deras familjer och boenden i närområdet, säger Larsson.

Kommunen har stärkt upp sin verksamhet familjestöd – dit man kan vända sig om man behöver diskutera till exempel hur man talar om det inträffade med barnen.

En minnesstund hålls på torsdagen i samverkan med skolan och kyrkan, enligt Larsson.

En granne slog larm

Enligt Expressen var det en granne som slog larm till polisen.

Polis och åklagare har varit mycket förtegna kring händelsen, som initialt kom in som en kontroll av fordon och person. Man uppger dock att det inte varit fler personer inblandade och att man inte söker efter någon ytterligare gärningsman.

Polis har under natten och dagen hört vittnen i området och genomfört en teknisk undersökning av brottsplatsen.

Enligt Brå och Socialstyrelsen dödas omkring fem barn i Sverige i hemmet varje år. De flesta av en familjemedlem. Antalet fall har legat mellan tre och sex per år de senaste åren.

ANNONS
ANNONS