Tre fjärdedelar av saltet i vår kost är inte sånt vi häller på själva, utan finns i färdiga produkter från livsmedelsindustrin. Den som har högt saltintag kan till stor del kompensera det genom att äta kost med mycket kalium, som bönor, rotfrukter, grönsaker och frukt. Arkivbild.
Tre fjärdedelar av saltet i vår kost är inte sånt vi häller på själva, utan finns i färdiga produkter från livsmedelsindustrin. Den som har högt saltintag kan till stor del kompensera det genom att äta kost med mycket kalium, som bönor, rotfrukter, grönsaker och frukt. Arkivbild.

Två teskedar salt funkar för de flesta

Att äta två teskedar salt om dagen behöver inte öka risken för stroke eller hjärt-kärlsjukdom – om du inte är känslig för salt. Hur mycket salt man "tål" varierar stort mellan personer, och det går inte att kolla i förväg hur man själv är.

ANNONS
|

De flesta individer klarar sig utan höjd hälsorisk så länge man äter mindre än 12,5 gram salt per dag, vilket motsvarar två och en halv tesked. Det visar en ny rapport från en studie där 94000 personer i 18 länder studerats under i genomsnitt åtta år.

Resultatet bekräftar vad annan forskning kommit fram till, och är även i linje med en rapport från samma stora studie för fyra år sedan.

- Slutsatserna är lite säkrare nu, säger Annika Rosengren, medicinprofessor vid Sahlgrenska akademin som har ansvar för studiens svenska del.

ANNONS

Högre än rekommendation

12,5 gram salt per dag är dubbelt så mycket som Livsmedelsverkets rekommendation om ett medelintag på högst sex gram per dag.

- Väldigt få äter så lite salt som Livsmedelsverket rekommenderar. Det är bara några få procent, säger Annika Rosengren.

Men det betyder inte att salt är bekymmersfritt. Mycket beror på hur känslig man är.

- Det finns ett starkt samband mellan salt och högt blodtryck. Om den genomsnittliga saltkonsumtionen i befolkningen minskar, får vi på sikt sannolikt en sänkning av blodtrycksnivån i befolkningen och färre hjärt-kärlsjukdomar, säger Annika Rosengren.

Från industriprodukter

Kruxet är att vi själva häller på väldigt lite av de där två teskedarna salt per dag.

- Tre fjärdedelar kommer från industriprodukter som exempelvis bröd, ost och smör, framhåller Rosengren.

ANNONS

Det innebär att alla utsätts för saltmängder som, efter ett antal år, kommer att visa sig skadliga för vissa av oss.

- Det finns inget sätt att ta reda på hur känslig man är. Man kan utveckla högt blodtryck i ganska ung ålder, men inte veta om det förrän efter rätt många år.

Annika Rosengren anser att livsmedelsindustrin måste ta ett större ansvar för befolkningens saltkonsumtion.

- De har ju inget incitament att ändra på nånting. I andra länder har man försökt påverka livsmedelsindustrin på olika sätt.

- Vi i Sverige har inte alls haft samma fokus på saltfrågan som andra länder, tycker Annika Rosengren.

ANNONS

Kina värst

Bland de 18 länderna i studien sticker Kina ut med särskilt hög konsumtion av salt, främst för att man använder så mycket soja i maten. Fyra kineser av fem får i sig mer än 12,5 gram salt per dag, med höga tal av stroke och hjärtinfarkt som följd.

Det finns dock hopp även för den som konsumerar mer än 12,5 gram salt per dag. Ett smart motdrag är att också att äta kost med mycket kalium, som bönor, rotfrukter, grönsaker och frukt, vilket i praktiken kan uppväga ett högt saltintag.

TT

Fakta: Saltstudie

Det kemiska ordet för vanligt salt är natriumklorid.

94000 personer i 18 länder har deltagit i studien under i genomsnitt åtta år. Deltagarna är mellan 35 och 70 år. Resultatet presenteras i tidskriften The Lancet.

Sverige och Polen är de enda europeiska länderna i studien.

Studien görs genom mätningar av mängden natrium i personernas urin.

I Kina åt 80 procent av deltagarna stora mängder salt, mer än två och en halv tesked (12,5 gram salt) om dagen. Det motsvarar fem gram natrium.

I de övriga 17 länderna konsumerade de flesta av deltagarna i studien mellan tre och fem gram natrium per dag.

Källa: Sahlgrenska akademin

ANNONS