Tomas Eneroth, ny infrastrukturminister och Helene Fritzon, ny migrationsminister, efter Löfvens regeringsombildning.
Tomas Eneroth, ny infrastrukturminister och Helene Fritzon, ny migrationsminister, efter Löfvens regeringsombildning.

Två nya statsråd gör entré

Tomas Eneroth och Heléne Fritzon är två nya namn i regeringen.

ANNONS
|

Heléne Fritzon, 56, har arbetat ett kvarts sekel som kommunpolitiker, bland annat som kommunalråd i Kristianstad.

- Migrationspolitiken är ju ett oerhört viktigt uppdrag, det berör människor i oftast utsatta situationer. Det gör att det omges av mycket känslor och upplevelser, säger Fritzon (S), som också blir biträdande justitieminister med ansvar för civilrättsliga frågor.

Hon berättar att Kristianstad är en kommun som stått för ett stort mottagande, något hon tror att hon får nytta av som migrationsminister.

ANNONS

- Jag har ju levt med det här hösten 2015 och med 2016 års mottagande och vet ju hur det verkligen ser ut i en kommun, det bär jag ju med mig naturligtvis.

EU-förhandlingar viktigast

Fritzon säger att det under perioden inte alltid var kontroll över situationen.

- Därför vet jag hur viktigt det är att vi har ordning och reda i mottagandet.

Hon ser förhandlingarna med de andra EU-länderna som den viktigaste utmaningen.

- Det är oerhört viktigt att de fortskrider och att man kommer vidare i ett solidariskt ansvarstagande, säger hon.

"Kommer absolut hinna"

Tomas Eneroth, 50, är en riksdagsveteran, men har aldrig haft någon ministerpost.

- Det känns som en stor utmaning naturligtvis, säger han.

ANNONS

Eneroth är i dag Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, och säger att det varit "otroligt intressant" och att han fått bidra till att sy ihop 17 blocköverskridande överenskommelser.

- Det får jag ta med mig som infrastrukturminister, det här är ju långsiktiga investeringar. Då vill jag att det ska vara brett förankrat och att det ska finnas en god förutsägbarhet för näringsliv och regioner, säger han.

TT: Kommer du hinna göra något?

- Jag kommer absolut att hinna göra någonting, säger han och nämner den nationella infrastrukturplanen som regeringen ska lägga fram snart, där han måste lyssna in synpunkter från hela landet.

- Och sedan dra slutsatser när vi ska spika fast de kommande tio–tolv årens investeringar i järnvägs- och väginfrastruktur. Så jag kommer verkligen få ta ansvar.

ANNONS

Ansvar för Transportstyrelsen

Han får också ta över ansvaret från Transportstyrelsen, där hela den nuvarande politiska krisen hade sin upprinnelse. Eneroth säger att han kommer att följa utredningarna som är på gång.

- Sedan får jag så klart i närtid sätta mig med generaldirektören och ordföranden och gå igenom Transportstyrelsens verksamhet, säger Eneroth.

TT

Eneroth spelar gärna trumpet

Tomas Eneroth byter tjänst från gruppledare till ny infrastrukturminister efter Anna Johansson. Född i december 1966 och är enligt Socialdemokraternas hemsida uppvuxen i en musikalisk familj och spelar själv trumpet. Håller på Öster i fotboll.

Till yrket metallarbetare och har varit politiskt engagerad socialdemokrat sedan 1980-talet. Har sedan tiden i SSU, då han var en av dem som lanserade begreppet "egenmakt", haft en rad tunga uppdrag. Riksdagsledamot sedan 1994 och har bland annat haft uppdrag i socialförsäkringsutskottet, näringsutskottet, utbildningsutskottet och krigsdelegationen.

Utsågs till gruppledare 2014 efter Mikael Damberg.

Fakta: Erfaren kommunpolitiker

Bor i Degeberga i Kristianstads kommun, där hon snart slutar som kommunalråd och som kommunstyrelsens ordförande.

Hon har varit aktiv inom kommunpolitiken sedan 1979, där hon är kommunalråd. Redan i januari meddelade hon att hon skulle sluta i augusti på posten. Övriga kommunpolitiker har beskrivit henne som kompetent, kunnig, rolig att arbeta med och att hon betytt mycket för Kristianstad. Själv motiverade hon sitt beslut till Kristianstadsbladet bland annat med att också hon inte längre ville ha "arbetsveckor på 60-70 timmar".

Hon är ledamot i Sveriges kommuner och landsting (SKL) och sitter i den svenska delegationen i den Europeiska Regionkommittén. Kommittén ska vara rådgivande och bedöma hur EU:s lagstiftning och politik påverkar regionalt och kommunalt.

Källa: Kristianstads kommun, Kristianstadsbladet

ANNONS