Rasmus Paludan, partiledare i Stram kurs, under sitt valmöte i Borås i förra veckan. Attentatet, som enligt åklagaren planerades mot Paludan, skulle ha skett när denne väntades till Borås i april.
Rasmus Paludan, partiledare i Stram kurs, under sitt valmöte i Borås i förra veckan. Attentatet, som enligt åklagaren planerades mot Paludan, skulle ha skett när denne väntades till Borås i april. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Två misstänks för attentatplan mot Paludan

Två män misstänks ha förberett ett attentat mot högerextremisten Rasmus Paludan när han planerade att besöka Borås i april, uppger lokala medier.

ANNONS

Rasmus Paludan hade fått avslag på sin begäran om polistillstånd för en manifestation i stadsdelen Norrby, där han bland annat avsåg att bränna koranen.

Den dansk-svenske politikern gav signaler om att han tänkte komma till Norrby ändå, men dök aldrig upp i Borås den aktuella dagen.

I stället höll Rasmus Paludan en sammankomst, med polistillstånd, i centrala Borås i förra veckan.

De två männen är misstänkta för att ha placerat flaskor med molotovcocktails i en trappuppgång nära platsen i Norrby som Paludan väntades komma till i april.

– Min uppfattning är att de ville skada antingen myndighetspersonal eller Rasmus Paludan, säger kammaråklagare Joel Pollnow till SVT Nyheter Väst.

ANNONS

Flaskorna upptäcktes av väktare. Männen, som bland annat setts på övervakningsbilder, är misstänkta för förberedelse till mordbrand. Båda nekar till brott, skriver Borås Tidning.

Åklagaren begärde att männen skulle häktas, men Borås tingsrätt ansåg inte att det fanns tillräckliga skäl för det.

ANNONS