Avspärrningar runt polisstationen i Rosengård, Malmö, efter att ett föremål exploderat på gården.
Avspärrningar runt polisstationen i Rosengård, Malmö, efter att ett föremål exploderat på gården.

Två anhållna för sprängdåd mot polisstation

Två män har anhållits misstänkta för att vara inblandade i detonationen vid polisstationen i Rosengård i Malmö. Rikspolischefen trycker på för att straffen för attacker mot blåljuspersonal snabbt måste bli hårdare.

ANNONS
|

Sprängningen är den tredje som riktas mot polisen i området på bara några månader.

"Kvällens dåd visar att vi måste fortsätta jobba intensivt i kampen mot den grova brottsligheten. Vi kommer aldrig backa undan för kriminaliteten", säger Carina Persson i ett uttalande på polisens hemsida.

Explosionen skedde vid 21-tiden på onsdagskvällen. Ingen person skadades men bilar som tillhör poliser har skadats och polishuset har fått splitterskador.

Har anhållits

Två män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för inblandning i dådet, som beskrivs som direkt riktat mot polisen och dess verksamhet. Männen är kända av polisen sedan tidigare.

ANNONS

- De har koppling till kriminalitet i Malmö och är välkända av oss, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd, till Sveriges Radios P1-morgon.

- Den teorin vi har är att vi har varit väldigt aktiva och haft mycket aktivitet i området, och tyvärr är det så att när vi vidtar våra insatser och är aktiva mot de kriminella så kan det få den här typen av effekter som är helt oacceptabelt, fortsätter hon.

Männen har förhörts under natten och anhölls tidigt på morgonen efter beslut av åklagare.

- För tillfället är det de här två som figurerar i utredningen, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

ANNONS

Polisens tekniker och bombgruppen lämnade platsen under natten och avspärrningarna har hävts.

- Vad det är för typ av sprängmedel eller liknande kan jag inte gå in på, vi har inte fått det bekräftat. Men det har varit en kraftig detonation, säger Lefévre.

Ett samhällsproblem

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse.

Händelsen har bedömts som en särskild händelse och polisen har gått upp i stabsläge för att kunna kraftsamla alla tillgängliga resurser i regionen.

”Händelsen i Malmö där ett explosivt föremål kastats mot polishuset i Rosengård visar med obehaglig tydlighet behovet av skärpta straff för dem som attackerar blåljuspersonal och att ytterligare resurser måste satsas mot den grova brottsligheten. Som jag sa igår är det viktigt att regeringen nu driver lagstiftningsfrågan snabbt framåt. Samhället måste markera tydligt när någon angriper de som är satta att skydda och hjälpa alla andra", säger rikspolischef Dan Eliasson i en skriftlig kommentar.

Polisförbundet skriver på Twitter att våldet mot poliser är ett samhällsproblem.

"Ytterligare en sprängning vid polishus. Attackerna mot polisen, och mot poliser, måste upphöra! Det är ett samhällsproblem att de som ska skydda och ställa till rätta attackeras".

ANNONS
TT

Fakta: Attacker mot poliser

Under 2017 har en rad attacker riktats mot polisen. I december sprängdes en polisbil utanför polishuset i Malmö. I slutet av november sprängdes en handgranat utanför polishuset i Uppsala. Någon sköt flera skott rakt in i en polismans villa i Västerås i slutet av oktober och tidigare samma månad sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg.

I april attackerade ett 20-tal ungdomar två kvällar i rad polisen i Hammarkullen i Göteborg. Bland annat kastades en molotovcocktail mot en civil polis som dock klarade sig utan skador.

ANNONS