Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: Turkiska presidentkansliet/AP/TT

Turkisk kravlista för Nato-ja till Sverige

Turkiet upprepar sina krav för att säga ja till ett svenskt Natomedlemskap. Sverige och Finland – som bekräftas klara för Natos toppmöte i Madrid – skickar en delegation till Ankara för möten på onsdagen.

ANNONS

En kravlista lades ut på den turkiska regeringens sajt på måndagen. "Under Natos kollektiva säkerhetsprincip förväntar sig Turkiet konkreta försäkringar från Sverige som stöder terrororganisationer", står det bland annat.

I uttalandet nämns inte Finland, som lämnade in sin ansökan om Natomedlemskap samtidigt som Sverige. Båda ansökningarna behandlas gemensamt av Nato.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez bekräftar att Sverige och Finland kommer att delta på Natos toppmöte i Madrid i den 28–30 juni, rapporterar AFP.

– De är två stora och mycket väletablerade demokratier och jag anser att det är mycket viktigt för Nato och EU att få dem ombord som Natoallierade, sade Pedro Sánchez i samband med Världsekonomiskt forum (WEF) i Davos.

ANNONS

Kräver utlämningar

Turkiet anklagar Sverige för att stödja det av Turkiet, USA och EU – alltså även Sverige – terrorstämplade PKK. Ett av kraven är att Sverige slutar att ge "politiskt stöd till terrorism".

Turkiet vill även att Sverige utlämnar vad man kallar terrorister från PKK och det kurdiska partiet PYD (Demokratiska unionspartiet), vars väpnade gren är YPG, som Turkiet likställer med PKK.

Landet vill vidare att Sverige lyfter vapenembargon och sanktioner mot Turkiet och hävdar att Sverige skänkt miljarder till PKK och PYD.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har tidigare framfört liknande krav på Sverige för att landet ska godkänna ett medlemskap i Nato.

"Ansträngningarna fortsätter"

Sverige och Finlands regeringar skickar nu varsin delegation till Turkiet.

"Diplomatiska ansträngningarna fortsätter", skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter och fortsätter med att på onsdagen "reser en delegation från Sverige till Ankara för fortsatt dialog".

Mötet i Ankara på onsdag hålls på diplomatisk nivå. Enligt det turkiska utrikesdepartementet träffar statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare Oscar Stenström och hans finske kollega Jukka Salovaara presidentens talesperson Ibrahim Kalin och biträdande utrikesministern Sedat Önal för "konsultationer" om Sveriges och Finlands Natoansökningar.

Viktigt för Nato

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är fortsatt optimistisk om att snart kunna utöka Nato med Sverige och Finland – men han betonar också vikten av att "hantera" Turkiets "säkerhetssynpunkter".

ANNONS

– Turkiet är en viktig Natomedlem. Vi måste komma ihåg att inget annat Natoland har drabbats av så många terrordåd som Turkiet och inget land hyser så många flyktingar som Turkiet, sade Jens Stoltenberg, också på plats i Davos.

– Jag talade med president Erdogan i lördags och vi har också sett alla offentliga uttalanden. Vi måste göra vad vi alltid gör i Nato: sätta oss ner och hantera synpunkter som medlemsländerna har.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel dag för när Turkiet lade ut kravlistan.

ANNONS