ISS sköter service i bland annat Stockholms tunnelbana. Arkivbild.
ISS sköter service i bland annat Stockholms tunnelbana. Arkivbild.

Tunnelbanechefer anmäls för sextrakasserier

ANNONS
|

Två arbetsledare på ISS, som sköter bland annat biljettkontrollerna i Stockholms kollektivtrafik, har polisanmälts för grova sexuella trakasserier, rapporterar TV4 Nyheterna. De ska ha tagit sig in i de kvinnliga biljettkontrollanternas omklädningsrum, kommenterat deras kroppar och gjort fysiska närmanden.

Ingen av de tre kvinnorna som anmält vågar gå tillbaka till jobbet, enligt fackförbundet Seko. När de slagit larm till högre chefer ska de inte ha blivit trodda, utan bestraffats ytterligare genom ryktesspridning, försämrade arbetstider och utfrysning. I dag är en sjukskriven, en föräldraledig och en har tvingats säga upp sig.

ANNONS

Seko kräver att arbetsledarna ska omplaceras och att kvinnorna ska kunna återgå till sina jobb utan att vara rädda. Men förhandlingarna med ISS och arbetsgivarorganisationen Almega har strandat. Nu ser Seko över möjligheterna att ta upp fallet i Arbetsdomstolen.

"Att Almega, i denna tid av metoo-upprop, envist blundar för övergreppen är häpnadsväckande", säger vice ordförande Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

TT

ANNONS