Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt Försäkringskassans senaste prognos kommer regeringen att missat sitt mål om 9 sjukpenningdagar per person.

Trendbrott för sjukskrivningarna

Sjuktalen fortsätter att öka. Men takten har halverats och nu räknar regeringen med att spara pengar på sjukförsäkringen.

- Det innebär minskade utgifter för sjukförsäkringen om 300 miljoner kronor i år, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som talar om att trenden med stigande sjuktal nu har brutits.

Sedan 2010 har svenskarnas sjukfrånvaro ökat stadigt med omkring 70 procent. Nu har ökningstakten bromsat in med 50 procent och Försäkringskassan spår nu i att utvecklingen ska vända.

Enligt myndighetens prognos kommer antalet sjukpenningdagar sjunka från 12,4 per svensk till 11,0 till 2020.

Det innebär ändå att regeringen hamnar en bit över sitt mål om att sänka sjukpenningdagarna till 9,0 per person inom samma tidsram. Det är också ett högre sjuktal än det som var när regeringen satte målet förra året – då var antalet sjukpenningdagar 10,1 per person.

TT: Varför har ni inte lyckats få sjukpenningdagarna att minska?

- Det här är en atlantångare att vända. Det tar tid. Många olika aktörer är involverade. Det handlar om försäkringskassan, hälso- och sjukvården och arbetsgivarna. Därför har vi implementerat ett brett åtgärdsprogram det senaste året, säger hon och påpekar att prognosen tyder på att regeringen är på väg att lyckas med sina försök att minska sjuktalen.