Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson talar på Moderaternas arbetsstämma i Örebro.

Tre reformer ska lyfta Moderaterna

Moderaterna går till val på stramare bidrag, lägre skatter, starkare försvar och hårdare tag mot brottsligheten. Men den nye moderatledaren vill inte tala om en högersväng.

Ulf Kristersson tycker att sådant prat är en förenkling.

- Vi pratar minst lika mycket om välfärdspolitik och att människor som kommer med tunga förutsättningar ska lyckas bra, säger han.

Kristersson vill inte heller prata om valstrategier, från vilka partier väljarna ska tas eller hur S-väljare ska fås att rösta på M. Hans inställning är att partiet ska identifiera Sveriges problem och lösa dem med förslag som utgår ifrån moderata värderingar.

- Sedan får alla som vill rösta på vår politik, säger han.

Angrep Löfven

Partisekreteraren Gunnar Strömmer listar Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som huvudmotståndare. Att ta väljare från andra Allianspartier vinner man inte valet på, uppger han. Kristersson vill bara tala om S som en självklar motståndare.

- De kan inte längre vara den sol som all svensk politik kretsar kring, säger han.

I sitt tal på Moderatstämman i Örebro kritiserade hans statsminister Stefan Löfvens påståenden om att S alltid får städa upp ekonomin efter borgerliga regeringar.

- Det är nog det här som är det allra värsta. Att inte ta ansvar. Att skylla på andra. Oförmågan att ta problem på det allvar de förtjänar, sade Kristersson.

Samtidigt angrep han Löfven för att föreslå dyra satsningar i en högkonjunktur som kan bli kostsamma i nästa lågkonjunktur.

- Stefan Löfven håller tummarna. Vi kavlar upp ärmarna.

Tre reformer

I stämmotalet pekade M-ledaren på vad han anser är Sveriges största utmaningar. En arbetsmarknad som stänger ute lågutbildade unga och invandrare. En bostadsmarknad som fungerar uselt. Och en polis som inte räcker till.

Han hävdar att Moderaterna nu presenterat den största reformen för jobb sedan 2007, den största bidragsreformen sedan 1980 och den största förstärkning av rättsstaten på 20 år.

- Jobben. Bidragen. Kärnstaten. Det här är ett samlat reformpaket som rustar vårt land. Vi tar vår tids problem på allvar, sade Kristersson i talet.

Moderaterna vill införa ett nytt jobbskatteavdrag, samt sänka ingångslön och slopa arbetsgivaravgifterna under tre år för lågutbildade unga, nyanlända och långtidsarbetslösa genom anställningsformen inträdesjobb.

Lägre bidrag

Partiet vill strama åt a-kassan och sjukförsäkringen igen och ställa högre krav på socialbidragstagare.

Nyanlända ska behöva kvalificera sig för full tillgång till svenska ersättningar och bidrag genom eget jobb.

Det är dock förslag som den avsatta företrädaren Anna Kinberg Batra redan hade klara när hon tvingades avgå i augusti.

Äldre moderater gläds och tycker att partiet nu går tillbaka till "moderat classic", till tiden före den förre partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt. Reinfeldt fick M att växa genom att föra partiet mot den politiska mitten.

Kristersson har inget emot etiketten "moderat classic", men tycker att den är förenklad. Han påpekar att M:s nya migrations-, rätts- och försvarspolitik beror på att omvärlden förändrats.

Reinfeldt döpte om partiet till "Nya Moderaterna". Den etiketten har Kristersson inga planer på att byta.