Åklagare Martin Tidén intervjuas efter beslutet att väcka åtal mot tre poliser inblandade i händelsen som ledde till 20-årige Eric Torells död.
Åklagare Martin Tidén intervjuas efter beslutet att väcka åtal mot tre poliser inblandade i händelsen som ledde till 20-årige Eric Torells död.

Tre poliser åtalas efter Eric Torells död

En polis åtalas för vållande till annans död efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell förra sommaren. Enligt åklagaren avlossade han det dödande skottet som träffade Eric Torell i ryggen när han vänt sig om. Två andra poliser, varav ett befäl, åtalas för tjänstefel.

ANNONS

Skottet träffade Eric Torell när han vänt ryggen mot poliserna, och åklagaren menar att polisen vid det laget inte längre hade rätt att skjuta. Detsamma gäller den andre polis som befann sig på innergården, men eftersom hans skott inte var dödande åtalas han för tjänstefel.

- Jag har kommit fram till att de poliser som åtalas för att ha skjutit inte har gjort den verkanskontroll de borde göra, och hade de gjort det hade de förstått att Eric inte utgjorde något hot, säger åklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren till TT.

ANNONS

Såg ut som riktigt vapen

Det är bevisat att de två poliserna fortsatte att skjuta trots att Eric Torell vänt sig om, då kulor från deras vapen funnits i Torells rygg.

Polisernas förklaring till agerandet har varit att de uppfattat det hela som en nödvärnssituation, att de bedömde att det rörde sig om ett riktigt vapen och att det var därför de öppnade verkanseld. När Eric Torell kom in på innergården höjde han sitt leksaksvapen mot en av de tre poliserna på plats, och det var då samtliga började skjuta.

Händelsen inträffade vid fyratiden på morgonen, och även åklagaren har gjort bedömningen att leksaken under omständigheterna som rådde kunde tas för ett riktigt vapen. Men när Eric Torell vände sig om upphörde polisernas rätt till nödvärn, enligt åklagaren.

Befälet som åtalas för tjänstefel är en polisinsatschef som var på plats vid händelsen. Han borde enligt åklagaren ha vidtagit fler åtgärder. Bland annat borde han ha minimerat risken för poliserna på plats och ha tagit reda på mer när han innan skjutningen stötte på Eric Torells pappa, som var ute och letade efter sonen.

- Man borde ha tagit reda på om någon av målsägaren eller målsägarens pappa var den person som hade setts med vapen eller om någon av dem var utsatt för någon fara, säger åklagaren.

ANNONS

Kunde inte räddas

- Men jag ser inget orsakssamband mellan befälets handlande och att målsäganden blir skjuten, säger åklagaren.

De åtalade förnekar brott. Samtliga advokater är förvånade över att åklagaren valt att åtala.

- Poliser som hamnar i en livsfara har rätt att öppna eld och åklagaren hävdar att det har varit en sådan situation. Jag kan inte se hur det kan vara förenligt med att utkräva ett straffrättsligt ansvar, säger advokat Anton Strand, som företräder den polis som åtalas för vållande.

Han ifrågasätter också åklagarens påstående att poliserna borde ha ändrat bedömningen av situationen när de befann sig i den.

- Hela händelseförloppet är tre till tio sekunder kort. Jag har väldigt svårt att se att man under så kort tid kan göra den typen av avvägningar som åklagaren hävdar, säger Strand.

ANNONS

Berörde många

Advokat Thomas Olsson företräder polisbefälet.

- Min klient åtalas inte för något som har med själva skjutningen att göra, utan för åtgärder som åklagaren anser att han borde ha vidtagit innan den händelsen. Vi har talat med flera mer erfarna polisbefäl som inte anser att han kunde ha handlat på något annat sätt, så om han ska åtalas för det så måste man anse att hela polisen arbetar på fel sätt, säger han.

Totalt avlossades 25 skott. Enligt åklagaren hade Eric Torells liv inte kunnat räddas, och när vårdinsatserna inleddes har därmed ingen betydelse.

Eric Torell hade rymt hemifrån för att leka med ett låtsasvapen. 20-åringen hade Downs syndrom och autism, och enligt hans mamma Katarina Söderberg befann han sig på en treårings mentala nivå.

Eric Torells död berörde många människor. Vid hans begravning hölls Gustaf Vasa kyrka i Stockholm öppen för alla som ville samlas för att sörja eller uttrycka sitt deltagande.

TT

Fakta: Detta har hänt

Vid 04-tiden på morgonen torsdagen den 2 augusti sköts 20-årige Eric Torell ihjäl av polis i Vasastan i centrala Stockholm. Polisen ryckte ut på ett larm som gällde en beväpnad man.

Poliserna konfronterade Eric Torell på Norrbackagatan, och då uppstod vad polisen initialt beskrev som en hotfull situation. Enligt vittnesmål skrek poliserna att en person skulle lägga ned sitt vapen, varpå flera skott hördes.

Totalt tre poliser sköt mot 20-åringen, som bar på vad som visade sig vara ett leksaksvapen. Knappt två timmar efter händelsen meddelade polisen att mannen var död.

Eric Torell hade både autism och Downs syndrom. Han hade rymt från sitt hem i närområdet, vilket han enligt föräldrarna hade en tendens att göra, denna gång med ett leksaksvapen han fått när han var liten.

ANNONS