Ett händelseförlopp, som slutade med att en äldre kvinna som fått fel medicindos dog, har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Ett händelseförlopp, som slutade med att en äldre kvinna som fått fel medicindos dog, har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.

Trasig fax – då noterades fel medicindos

En äldre kvinna avled på ett korttidsboende i Göteborg i slutet av oktober i fjol, efter att man gett henne fel dos medicin. Händelseförloppet som föranledde dödsfallet anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Göteborgs-Posten.

ANNONS
|

Kvinnan vårdades på korttidsboendet i Angered på grund av en tidigare stroke, blodpropp i hjärnan samt högt blodsocker.

På Östra sjukhuset togs prover på kvinnan, och man kom fram till att hon hade hög blödningsrisk. Men boendet där hon senare placerades noterade en felaktig dos av blodförtunnande medel. Östra sjukhuset hade då muntligen informerat om dosen eftersom boendets fax var trasig.

Marina Ragnarsson, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Angered och den som gjort Ivo-anmälan, vill inte uttala sig om vilken roll den trasiga faxen kan ha spelat i dödsfallet. Men säger att det inte är optimalt att lämna information om medicinering över telefon.

ANNONS

- Det är alltid komplicerat och kan leda till missuppfattningar. Man kan säga att kärnan ligger i att man borde ha haft originalhandlingen, alltså ordinationen i pappersform, säger hon till GP.

Enligt anmälan har man under en längre tid haft problem med att få fram ordinationer på grund av att boendets fax inte alltid fungerat.

Korttidsboendet uppger att man nu införskaffat en ny fax samt förtydligat sina rutiner kring hur man ska agera om den inte fungerar.

TT

ANNONS