Richard Herrey tillsammans med Moderaternas dåvarande partiledare Anna Kinberg Batra vid Allsång på Skansen förra året.
Richard Herrey tillsammans med Moderaternas dåvarande partiledare Anna Kinberg Batra vid Allsång på Skansen förra året.

Trångt att ta sig in i riksdagen

Richard Herrey, Ann Heberlein och Lars Adaktusson. Alla vill de ta sig in i riksdagen. Men än dröjer det innan det står klart vilka som får lämna och vilka som kommer in.

ANNONS
|

När riksdagen samlas för upprop den 24 september kommer en hel del nya ansikten att synas i bänkraderna. Till exempel gör moderaten Kristina Axén Olin comeback, även om hon nu byter Stockholmspolitiken mot rikspolitik.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson byter också arena. Han står högt upp på flera av partiets valsedlar och kan vara säker på att byta arbetsplats från Bryssel till Stockholm. KD gick starkt framåt i riksdagsvalet och ökar antalet ledamöter med sju till 23.

Kryssa sig in

Exakt vilka kandidater från olika partier som kommer in är dock för tidigt att veta. KD har precis som flera andra partier både en lista för hela landet, som toppas av partiledaren Ebba Busch Thor och andra kända kristdemokrater, och lokala listor. Till exempel toppar Lars Adaktusson valsedeln i Dalarna med tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus på andra plats. En omstridd person som kryssat sig in förr.

ANNONS

Med det valresultat som gäller nu förlorar Moderaterna 14 av de 84 mandat man fick i valet 2014. I Stockholms län backar partiet med två mandat till elva. På plats nummer 15 står Eurovisionvinnaren Richard Herrey.

Han kan liksom tidigare jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) hoppas på att bli inkryssad i riksdagen. Erlandsson slåss om Kronobergscenterns enda riksdagsmandat och står på plats fyra. Även författaren och debattören Ann Heberlein får hoppas på personkryss, även om det ser mörkt ut från hennes åttondeplats på listan för Skåne södra, där M har tre riksdagsmandat.

Känd från Boppers

Centern ökar med nio mandat i landet och får nu riksdagsrepresentation från Örebro, Gotland och Norrbotten, där man tidigare inte hade några mandat. Även Vänsterpartiet hör till vinnarna med sju nya mandat. Sverigedemokraterna ökar mest av alla, med 13 nya mandat till totalt 62. En kändis som har chans att ta sig in för SD är förre Bopperssångaren Peter Jezewski.

Miljöpartiet går åt motsatt håll. Totalt backar partiet med tio mandat i landet till 15. Bostadsminister Peter Eriksson toppar Norrbottenlistan, men där ser partiet ut att bli utan mandat. Han står också på rikslistan på plats nummer sex. Flera av MP-ministrarna står på flera listor i landet, var och om de kommer in avgörs när alla röster och personkryss har räknats.

ANNONS

Kan bli ministrar

En annan faktor att ta hänsyn till innan kandidaterna slutgiltigt vet om det blir en riksdagsplats är de 39 utjämningsmandat som fördelas utifrån hur stor andel röster partiet fått i hela landet.

Dessutom kommer ett antal riksdagsledamöter att försvinna till Rosenbad när den nya regeringen är bildad, vilket ger en ny chans för ersättare att ta plats i riksdagen.

TT

Fakta: Så fördelas platserna

Riksdagen har 349 ledamöter. Platserna fördelas i proportion till hur många röster ett parti har fått i valet.

39 av mandaten fördelas med så kallade utjämningsmandat. Syftet med dem är att fördelningen mellan partierna sett över hela landet ska bli så proportionell mot antalet röster som möjligt. Utjämningsmandaten fördelas först på parti och sedan på valkrets.

När partiets riksdagsplatser ska fördelas mellan kandidater räknar man först personrösterna. En kandidat som fått 5 procent av rösterna i en valkrets kan kryssa sig förbi personer högre upp på listan.

Källa: Riksdagen

ANNONS