Johan Borg från RIAB överser invägningen av dagens skörd av blåbär på stationen i Munkfors.
Johan Borg från RIAB överser invägningen av dagens skörd av blåbär på stationen i Munkfors.

Torra och få blåbär väntar bärplockare

Tusentals utländska bärplockare men rekordfå blåbär i de svenska skogarna. Extremtorkan i Sverige utmanar bärbranschen som hoppats på guld och gröna skogar.

ANNONS
|

Den svenska bärsäsongen står för dörren. I slutet av veckan kommer det vara febril aktivitet i skogarna omkring Munkfors när grupper av inhyrda thailändare påbörjar årets skörd av blåbär. Vad som dock först såg ut att bli en mycket lovande säsong har i och med den extrema värmeböljan slagit om och volymen av bär riskerar bli historiskt liten.

- Jag har aldrig varit med om att det varit så här, och jag har jobbat med bärodling i 40 år, säger Magnus Engstedt, rådgivare hos LRF Trädgårds bärsektion.

ANNONS

Rekordlåg skörd

Enligt hans bedömning kan årets skörd bli så liten som 10–20 procent av vad som normalt plockas under en bärsäsong. Boven är den landsomfattande torkan. Bristen på regn och höga temperaturer har lett till nedbränt blåbärsris, framförallt vid hyggen och öppna ytor som vetter emot söder och väster. För den långväga plockpersonalen, inhyrda av skogsbärsleverantören Ransäters Invest genom bemanningsbolag i Thailand innebär det att man får rikta fokus mot skogsområden man vanligtvis inte söker sig till initialt.

- Plockarna kommer inför den här säsongen att gå fel i början, då de vanliga platserna, vid hyggen kommer vara nästintill tomma på bär, säger bolagets vd Sylve Björkman.

"Inga skäl till panik"

Skogsbärsföretaget, som utöver själva personalorganisationen även ordnar med boende via systerbolaget Hagalunds Invest ser dock inga skäl till panik, trots larmen om rekordfå blåbär.

- Normalt brukar enbart 3–5 procent plockas. Och faller det bara regn finns skyddade områden som vetter norrut där bär kan överleva.

ANNONS

Högre plockarpriser hjälper

För den inhyrda thailändska personalen, som enligt Sylve Björkman sammanlagt i Sverige kommer uppgå till nära 5000 finns det fortfarande goda chanser att tjäna mer än den avtalade lönen.

- Utöver två månaders garanterad lön om 23000 kronor plockar man även på ackord. Det kommer bli mindre volymer men för de anställda, tror jag, det kommer kompenseras upp av högre plockarpriser per kilo.

Men verksamheterna i Munkfors och på andra håll i landet är dock fortfarande beroende av en sak - nederbörd. Torkan får bären att stanna i växten.

- I södra Sverige är läget som värst. I Norrland finns det en möjlighet att det blir en skaplig skörd, men enbart om det kommer ordentligt med regn, säger Magnus Engstedt på LRF Trädgård.

TT

Fakta: Bär i skog och mark

Blåbär: Blåbärsris finns i 60 procent av svenska skogsmarker. Det kan vara stora lokala variationer i bärtillgången. Vid torrt väder växer bären bäst längre ner i svackor.

Smultron: Växer vilt väldränerat och torrt, gärna utmed grusvägar, i nästan hela landet förutom längst i norr.

Hallon: Växer gärna i steniga jordar, gärna kalhyggen. Har hittats i stort sett i hela landet.

Tranbär: Växer på kärr och myrmark i hela landet.

Björnbär: Växer vilt i östra Svealand, närmast kusten men kan även hittas i gamla trädgårdar.

Hjortron: Växer där det är fuktigt, företrädesvis myrar. Från Småland och norrut.

Källa: Artdatabanken, Nationalencyklopedien, SLU, Naturhistoriska riksmuseet.

ANNONS