Deltagare tågar längs Kungsgatan under årets prideparad i Stockholm.
Deltagare tågar längs Kungsgatan under årets prideparad i Stockholm. Bild: Maja Suslin/TT

Tiotusentals i pridetåg genom Stockholm

Pandemin och restriktioner har satt krokben de senaste åren, men på lördagen kunde en lång prideparad åter gå genom centrala Stockholm –och utan några incidenter.
– Det har varit en extremt skön stämning, summerar Stockholm Prides ordförande Fredrik Saweståhl.

ANNONS

Tiotusentals människor – unga och gamla, yrkesrepresentanter, kändisar och privatpersoner, ministrar, partiledare och andra politiker – tågade från Stadshuset via Vasagatan, Kungsgatan och Sturegatan upp till Östermalms IP, helt enligt plan.

Knökfullt var det på sina ställen, men polisen har inte behövt ingripa.

– Det har avlöpt väldigt lugnt, vi har inte haft mycket att göra alls mer än att följa med tåget, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl vid 17.15-tiden.

Säkerheten var i fokus inför paraden, med tanke på dödsskjutningen på en bar i Oslo i juni, mitt under Oslo Pride, och mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby.

ANNONS

Med i bilden har också funnits högerextrema AFS valupptakt inte så långt från pridetågets startpunkt. Enligt polisen har det dock inte rått någon förhöjd hotbild i samband med lördagens jättearrangemang.

Fredrik Saweståhl, ordförande i organisationen Stockholm Pride, var mer än nöjd.

– Det har varit en fantastisk dag, med jättemånga människor, fint väder och regnbågens alla färger. Det har varit en extremt skönt stämning.

Enligt Stockholm Pride deltog över 40 000 människor i paraden – fler än 2019. Utöver det kan åskådarna räknas i hundratusental.

Två av många som bar regnbågsfärgat i paraden.
Två av många som bar regnbågsfärgat i paraden. Bild: Maja Suslin/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) var en av många politiker som gick i årets prideparade i Stockholm.
Statsminister Magdalena Andersson (S) var en av många politiker som gick i årets prideparade i Stockholm. Bild: Maja Suslin/TT
Säpochefen Charlotte von Essen deltog också i prideparaden.
Säpochefen Charlotte von Essen deltog också i prideparaden. Bild: Maja Suslin/TT
ANNONS