Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkerhetspolisen bedriver sedan 2017 en utredning mot ett tiotal misstänkta personer för verksamhet som kan hota rikets säkerhet, enligt Aftonbladet. Arkivbild.

Tiotal misstänkta utredning om rikets säkerhet

Ett tiotal personer över hela landet är misstänkta för att ha bedrivit verksamhet som kan hota rikets säkerhet, rapporterar Aftonbladet.

Den hemliga utredningen mot de inblandade ska enligt tidningen ha bedrivits av Säkerhetspolisen sedan 2017.

En av personerna misstänks för brott som kan hota rikets försvar, enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot. Källor till radion uppger att personen misstänks ha "tagit befattning med hemliga uppgifter rörande förhållandena av hemlig natur, av stor betydelse för rikets försvar".

Mer specifikt vad personerna ska ha gjort och vad de misstänks för framgår inte. Enligt Aftonbladet består de misstänkta av personer inom Försvarsmakten och det civila.

Några av de inblandade har suttit anhållna men släppts efter förhör, enligt tidningen. En av de misstänktas advokat, Ola Salomonsson, vill inte kommentera fallet mer än att hans klient delgivits misstanke.

- Min klient förnekar brott och han har förklarat sin inställning till det som påstås.

Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, beskriver händelsen som exceptionell.

- Det är anmärkningsvärt att det handlar om inte en eller två personer utan vad man beskriver som ett nätverk. Det är också utspritt till flera orter. Alla de här sakerna är lite udda, säger han till Aftonbladet.