Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson föreslår att riksdagen förlänger den tillfälliga lagen om begränsade uppehållstillstånd i två år. Arkivbild
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson föreslår att riksdagen förlänger den tillfälliga lagen om begränsade uppehållstillstånd i två år. Arkivbild

Tillfällig flyktinglag förlängs i två år

ANNONS
|

Regeringen föreslår att den tillfälliga lagen som begränsar möjligheterna till uppehållstillstånd ska förlängas i två år.

Lagen som infördes i spåren av migrationskrisen 2015 innebär att tillfälliga uppehållstillstånd blev regel. Den löper ut i sommar och nu vill regeringen att riksdagen förlänger den fram till den 19 juli 2021.

Samtidigt föreslås en förändring som ger fler möjlighet till familjeåterförening. Gruppen alternativt skyddsbehövande ska få samma rätt att återförenas med sina familjer som flyktingar har.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.

Migrationsverket har varnat för att ändringarna som nu införs betyder att den tillfälliga lagen blir krångligare att tillämpa vilket kan leda till längre handläggningstider.

ANNONS
TT

Fakta: Den tillfälliga lagen

Den tillfälliga lagen med begränsningar i möjligheterna till uppehållstillstånd infördes den 20 juli 2016 och löper ut i sommar.

Den innebar att tillfälliga uppehållstillstånd blev regel och att möjligheterna till familjeåterförening skars ned, samt att det blev mycket svårare att få asyl av humanitära skäl, till exempel svårt sjuka barn.

I januariavtalet mellan regeringspartierna S och MP plus samarbetspartierna C och L, sägs att lagen ska förlängas i två år. Men möjligheterna till familjeåterförening öppnas delvis igen.

ANNONS