På torsdagen är det dags igen. Talman Andreas Norlén tar emot Centerledaren Annie Lööf för att få en rapport om hennes sonderingar.
På torsdagen är det dags igen. Talman Andreas Norlén tar emot Centerledaren Annie Lööf för att få en rapport om hennes sonderingar.

Tidspressad Lööf till talmannen tomhänt?

Det är dags för Centerledaren att rapportera till talmannen. Frågan är om hon kommer tomhänt och ger upp eller begär mer tid att hitta en regering som riksdagen kan acceptera. Förväntningarna är lågt ställda.

ANNONS
|

Redan när talmannen gav henne uppdraget för en vecka sedan, att sondera förutsättningarna för en regering, sade Lööf att det inte blir lätt.

- Jag inser att läget är ytterst komplicerat, sade hon.

Inte mycket tyder på att hon hade fel, trots att hon själv beskrivit de fyra första dagarna i uppdraget som präglade av konstruktiva samtal. Mer än så vill C inte säga inför avrapporteringen.

ANNONS

Hon har, enligt vad TT erfar, bland annat haft flera möten med S-ledaren Stefan Löfven men också med Miljöpartiet. Mötena med Moderaterna och KD har stannat vid ett vardera och Alliansen har inte haft något gemensamt möte sedan Lööf fick uppdraget.

Vet inte

- Jag vet inte om hon söker en förlängning, det får hon svara på själv, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman.

Gör hon inte det så kallar väl talmannen till en ny runda samtal med partiledarna, bedömer Ygeman.

SD-ledaren Jimmie Åkesson förväntar sig inte att Lööf har något att presentera.

- Då borde det logiska steget vara att riksdagen får pröva Stefan Löfven som statsministerkandidat så att Centern och Liberalerna får stå för det de gjorde förra veckan, säger Åkesson.

Han syftar på förra veckans omröstning där de rödgröna, C och L röstade nej till Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. C och L hävdade att en sådan regering skulle ge Sverigedemokraterna avgörande inflytande över politiken.

ANNONS

Ställde in

Lööf skulle ha ägnat några timmar av onsdagen åt ett besök i ett provkök, med restaurangelever och provsmakning. Men det ställde hon in eftersom tiden behövdes för fler sonderingsträffar. Hon var också frånvarande när riksdagen klubbade ett antal lagförslag på onsdagseftermiddagen.

KD och M dömde på förhand ut Lööfs ambitioner om att få stöd för en regering med Alliansen och Miljöpartiet eller någon form av lösning där Alliansen kan regera genom att tolereras av S. Det var det Lööf satte upp som mål.

Bland de skeptiska i de borgerliga lägret kvarstår åsikten att Lööfs linje är dödfödd

Men Liberalernas partiledare Jan Björklund har inte gett upp hoppet.

- Det är inte givet att det lyckas till i morgon, det är ju möjligt att hon begär förlängning. Men jag vet inte, säger Björklund till TT och tillägger att hans parti jobbar vidare på att stötta Lööf.

- Vi är framförallt beredda att medverka till en lösning med Alliansen och Miljöpartiet, säger Björklund som sliter med interna strider om vad L-linjen ska vara.

ANNONS

Enligt vad TT erfar har Björklund tvingats klargöra internt att han inte har släppt alternativet att släppa fram en regering bestående av till exempel M och KD i ett senare läge, om samarbete eller stöd över blockgränsen skulle visa sig omöjligt.

Flera inblandade pekar ut budgetprocessen och omröstningen om budgetramarna den 12 december som en viktig hållpunkt i det fortsatta arbetet. Regeringspartierna S och MP skulle inte ha något emot en lösning i någon form med C och L före det, i hopp om att stoppa att Moderaternas budgetinspel vinner över övergångsregeringens, med stöd av KD och SD.

TT

Fakta: Lööfs uppdrag

Talmannens uppdrag till Annie Lööf var att "sondera förutsättningarna för en regering som riksdagen kan tolerera."

Hon fick uppdraget den 15 november och ombads återkomma senast den 22 november.

Talmannen har förklarat att det finns en möjlighet till förlängning om Lööf skulle begära det.

ANNONS