Karolinska Institutet. Arkivbild.
Karolinska Institutet. Arkivbild.

Tidig vård fördel vid MS

Hos patienter med nervsjukdomen multipel skleros (MS) nybildas inte hjärnceller på samma sätt som hos friska. Därför bör dessa patienter behandlas så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet, enligt en ny svensk studie.

ANNONS
|

Vid sjukdomen multipel skleros (MS) attackerar kroppens immunförsvar nervcellernas skyddande ämne, myelin, och de celler som bildar detta ämne: oligodendrocyter. Nervcellernas signalering försämras och nervceller dör, vilket resulterar i neurologiska funktionsnedsättningar och, i värsta fall, patientens död.

Kan återbildas

Sjukdomsförloppet är dock ofta svängigt, med perioder av försämring och förbättring. Studier på möss har visat att skadat myelin kan återbildas, men att det kräver nybildning av de oligodendrocyter som tillverkar myelinet. Man har utgått ifrån att perioder av förbättring hos MS-patienter beror på att nybildade oligodendrocyter ersätter förlorat myelin.

Men nu kan forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet visa att det hos människa inte sker någon nybildning av oligodendrocyter i områden där myelin verkar ha nybildats. Istället verkar det som att det är "gamla" oligodendrocyter, som har överlevt attacken från immunförsvaret, som står bakom tillverkningen av myelinet.

ANNONS

Forskarna förvånade

"Vi blev väldigt förvånade över att människan skiljer sig så från de djur som har studerats. Hos människa sker en väldigt begränsad nybildning av oligodendrocyter, men de verkar ha större förmåga att bidra till reparation", säger Jonas Frisén, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi på Karolinska Institutet, som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Sammantaget, skriver forskarna i tidskriften Nature, där studien nu publiceras, talar resultaten för att den obotliga nervsjukdomen bör behandlas så tidigt i sjukdomsförloppet som möjligt, då de angripna cellerna fortfarande kan reparera skador, men inte ersättas av nya.

TT

ANNONS