”Vi tittar alltså på självadministrering av alkohol och undersöker nu i första hand hur väl det här beteendet stämmer överens med hur benägen man är att dricka alkohol i verkliga livet,” säger huvudansvarige forskare Bo Söderpalm.
”Vi tittar alltså på självadministrering av alkohol och undersöker nu i första hand hur väl det här beteendet stämmer överens med hur benägen man är att dricka alkohol i verkliga livet,” säger huvudansvarige forskare Bo Söderpalm. Bild: Isabell Höjman/TT

Testpersoner sökes: ska få alkohol intravenöst

I en pågående studie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset får testpersoner alkohol i blodet intravenöst – och tillåts själva administrera intaget. Nu söker man fler testpersoner.
– Jag förstår att det här kan låta lite konstigt, säger Bo Söderpalm, professor och psykiater vid beroendekliniken på SU.

ANNONS
|

I studien, som genomföras vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset tillsammans med alkoholforskarna Elisabeth Jerlhag och Jörgen Engel, vill man etablera en självadministreringsmodell i människa och undersöka hur väl den speglar benägenheten att konsumera alkohol i det verkliga livet.

Huvudansvarig forskare är Bo Söderpalm, professor och psykiater vid beroendekliniken på SU.

– Det övergripande syftet för vår forskning är att hitta nya läkemedel mot alkoholberoende. Den här modellen är ett tänkt mellansteg mellan djurstudier och stora, dyra randomiserade kontrollerade läkemedelsstudier, där vi i en mindre grupp försökspersoner kan pröva om en intressant substans sänker alkoholintaget även hos människa.

Studien består av intravenös självadministrering av alkohol. Detta innebär att man som deltagare använder sig av en knapp som tillåter en datorstyrd infusionspump att administrera en bestämd mängd alkohol direkt i blodet.

ANNONS

– Det är alkohol som är spädd i ett dropp som sedan går in i venen i en bestämd hastighet, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att det kan låta lite konstigt.

Söker ett brett urval

Med andra ord vill man i studien undersöka om de människor som under testet doserar mest alkohol, även är de som normalt sett konsumerar mer alkohol.

Nu söker forskarlaget personer som är mellan 25-70 år, som är i övrigt friska och som har en regelbunden alkoholkonsumtion.

– Det behöver finnas någon form av korrelation mellan de två sakerna för att modellen skall vara riktigt intressant. Därför söker vi folk av alla konsumtionsnivåer. Vi vill ha ett vitt urval av människor för att se om de som är väldigt benägna att dricka alkohol också är de som självadministrerar mer.

Hur har intresset varit än så länge?

– Det är ganska många som ringer och vill bidra. Folk vill gärna hjälpa till och tycker det är angeläget med forskning. Det såg vi även i en tidigare studie där testpersonerna fick dricka alkohol, säger Bo Söderpalm.

Kan det inte handla om att folk är sugna på en gratis fylla?

– Nja, jag tror inte det. En och annan är nog nyfiken och undrar hur det känns. Men allt är noga reglerat. De får ju inte trycka i sig hur mycket som helst, vi har bromsar som slår till.

ANNONS

Studien är pågående och godkänd av Etikprövningsmyndigheten.

ANNONS