Polisens bombtekniker på plats i bostadsområdet i Värnamo.
Polisens bombtekniker på plats i bostadsområdet i Värnamo. Bild: Johan Nilsson/TT

Teorin: Skulle utföra sprängdåd – dog själv

En man i 35-årsåldern har avlidit efter en kraftig explosion i centrala Värnamo. Polisen misstänker att han var på plats för att utföra ett sprängdåd mot en annan person.
– Vi ser detta som en uppgörelse i kriminella kretsar, säger Johan Borg vid polisen.

ANNONS

Strax efter klockan 3 under natten mot torsdag hördes en hög smäll mitt i ett bostadsområde i centrala Värnamo. Explosionen hördes i stora delar av staden.

Det första larmsamtalet till SOS kom 03.08 och när polisen några minuter senare var framme i området hittades en svårt skadad man vid ett garage intill ett flerbostadshus.

– Det dånade i hela lägenheten, fönstren skallrade och en man skrek allt vad han hade från gatan. Jag slog 112 direkt, säger en boende i området till Aftonbladet.

Mannen fördes till Värnamo sjukhus med allvarliga skador, men avled senare.

"Riktat mot närboende"

Polisens teori är att han var på plats för att genomföra ett sprängdåd mot en annan person. Båda männen är sedan tidigare kända av polisen.

ANNONS

– Vi ser detta som en uppgörelse i kriminella kretsar, säger Johan Borg, operativ samordnare i lokalpolisområde Värnamo, vid en pressträff.

– Den avlidne mannen är starkt kopplad till ett lokalt kriminellt nätverk. En hypotes vi jobbar med är att han hanterade någon form av sprängladdning som gick av och att det var riktat mot en närboende.

Polisen har hämtat in flera personer till förhör. På torsdagseftermiddagen hade dock ingen gripits eller delgivits misstanke om brott.

– Vi har genomfört flera husrannsakningar och hämtat in flera personer till förhör. Men det stämmer att de inte är misstänkta för något i nuläget, säger Johan Borg till TT.

– I övrigt är vi klara med den tekniska undersökningen och har hävt avspärrningarna.

Polisen ser mycket allvarligt på det inträffade. Händelsen rubriceras just nu som försök till mord samt allmänfarlig ödeläggelse.

– Detta är ett avskyvärt dåd och helt oacceptabelt, i centrala Värnamo där tredje man kunde kommit till skada, säger Johan Borg.

"Isolerad miljö"

Värnamo har de senaste åren drabbats av en rad skottlossningar och bilsprängningar, en våldsspiral som enligt polisen beror på en upptrappad konflikt mellan två kriminella grupperingar.

Polisens teori är att det senaste sprängdådet har med samma konstellationer att göra.

– Vi talar om en isolerad miljö som är avgränsad till Värnamo, den har ingen koppling till konflikter i andra delar av landet som vi bedömer det, säger Johan Borg.

ANNONS

– Vi tror oss ha en god bild av hur det här har gått till och vad som ligger bakom och vi kommer att ligga tätt på de här personerna framöver.

Johan Borg, operativ samordnare i lokalpolisområde Värnamo.
Johan Borg, operativ samordnare i lokalpolisområde Värnamo. Bild: Johan Nilsson/TT
Explosionen ledde till ett stort pådrag från räddningsstjänsten och polisen.
Explosionen ledde till ett stort pådrag från räddningsstjänsten och polisen. Bild: Carl Carlert/TT
ANNONS