Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet telefonbedrägerier har halverats sedan augusti i fjol, enligt siffror från polisens nationella bedrägericenter.

Telefonbedrägerier mot äldre halverade

Antalet fullbordade telefonbedrägerier har halverats sedan i augusti, visar polisens senaste mätning. Brottslingarnas vinster har därmed minskat med nästan 30 miljoner.

Så kallad "vishing" – bankbedrägerier över telefon – blev ett känt fenomen under hösten 2017. Vishing innebär att framför allt äldre rings upp av bedragare som påstår sig företräda personens bank och vill ha tillgång till olika bankkoder, för att på så sätt kunna lura till sig stora mängder pengar.

- Man förmår brottsoffret att lämna från sig till exempel en svarskod från en bankdosa eller logga in på mobilt bank-id under samtalet, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Högst i augusti

Under augusti 2018 noterades det hittills högsta antalet fullbordade telefonbedrägerier – 258 anmälda brott för en total summa av 38 miljoner kronor. Det fick polisen att besluta om en så kallad nationell särskild händelse, för att kunna hantera den stora ökningen bedrägerier under sommaren 2018. Och nu tycks polisens insatser ha gett resultat, enligt en ny mätning.

- Om man jämför med sommaren 2018 har antalet fullbordade brott halverats, vilket naturligtvis är jättebra. Vi är inte i mål, men vi har kommit en bra bit på vägen, säger Lotta Mauritzson.

I januari i år registrerades 119 anmälda fall av telefonbedrägerier. Minskningen har sin förklaring i ett omfattande brottsförebyggande arbete för att stärka allmänhetens kunskap och förmåga att stå emot bedrägeriförsök.

- Vi har dels jobbat mycket med banker, men även med informationskampanjer där vi talar om att detta förekommer och vad man ska göra – eller snarare inte göra – om man får ett samtal. Vi har försökt att likna det med att lämna ifrån sig sina husnycklar – i och med att du lämnar ut dina koder har du gett ut nyckeln till dina pengar.

Äldre drabbas mest

Brottsvinsterna för januari månad uppgick till tio miljoner kronor, en minskning med nästan 30 miljoner sedan augusti.

Merparten av de som drabbas är äldre.

- 70 procent av brottsoffren är över 70 år. Många blir av med sitt livs besparingar, så det drabbar väldigt hårt. Många skäms över att man blivit utsatt, men det ska man absolut inte göra. Bedragarna är väldigt duktiga i det sociala spelet och vet vilka knappar de ska trycka på.

De som utför telefonbedrägerier har ofta koppling till annan grov kriminell verksamhet, enligt Lotta Mauritzson.

- Vi ser att samma personer förekommer i vapen- och narkotikabrott och att brottsvinsterna från vishing finansierar annan kriminell verksamhet. Det är inget man kommer på en lördagseftermiddag. Man förstår hur systemet fungerar och har en organisation kring sig.

Telefonbedrägerier är ett allvarligt brott. I en dom i januari dömdes tre personer till två år och sex månader respektive två år och elva månaders fängelse för vishing.