Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En teknisk miss gjorde att yngre kunde boka vaccintider i Stockholm trots att de inte hade rätt till det. Arkivbild.
En teknisk miss gjorde att yngre kunde boka vaccintider i Stockholm trots att de inte hade rätt till det. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Teknisk miss öppnade vaccinbokning för yngre

Under tisdagen har personer i region Stockholm som tillhör fas 4 kunnat boka tid för vaccinering – trots att regionen inte öppnat för åldersgruppen ännu.

Vaccintider på Karolinska universitetssjukhuset gick under tisdagsförmiddagen att boka i regionens egen vårdapp för personer i fas 4, trots att tiderna var avsedda för fas 3. Enligt Claes Ruth som är funktionschef för medicinsk diagnostik på Karolinska universitetssjukhuset undersöker man nu vad det beror på.

– Vaccinationsprocessen, i nuläget avsedd för riskgrupper, har troligen använts på ett felaktigt sätt genom att människor som inte tillhör riskgrupper ändå bokar vaccinationstider, säger han.

Brev som intyg

Alla i fas 3 – som är 65 år eller äldre samt yngre som tillhör en riskgrupp – har fått ett brev hem och får sedan boka en tid. Men i själva tidsbokningen i appen är det inte tekniskt möjligt att begränsa bokningen till vissa medicinska riskgrupper eller diagnoskriterier, enligt Claes Ruth. Det skulle kunna förklara att även yngre som inte tillhör en riskgrupp har kunnat boka.

Systemet bygger på att man tar med sig sitt brev för att intyga på plats vid vaccineringen att man har rätt att få vaccin – utan både bokad tid och intyg kommer man inte att vaccineras i nuvarande fas.

På 1177.se står det att "Bokningen för dig i fas 4 är inte öppen". Enligt vaccinsamordnaren i region Stockholm Magnus Thyberg pågår en löpande bedömning av bokningstryck och andel vaccinerade i fas 3 för att besluta om nästa fas.

Kan bli tidigare

– Det är rimligt att anta att när bokningstrycket minskar och andelen vaccinerade är ganska högt att vi kan tidigarelägga starten av fas 4, säger han.

Planen är sedan tidigare att öppna för fas 4 i mitten av maj, men det kan alltså bli tidigare.

Senaste dagarna har det rapporterats om många lediga tider i Stockholm, men det betyder inte att vem som helst kan gå dit och få vaccin.

– Det är viktigt att vi håller ihop regionen och att vi har ett regionalt beslut om gå vidare, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare.

Helena Björk/TT