Tegnell: Så blir 2021 – efter vaccinationen mot coronaviruset

Sommaren 2021 skulle kunna bli en evenemangssommar. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell. Om vaccinationen mot covid-19 går som planerat kan restriktioner försvinna – även om det enligt Tegnell krävs en del tur för att få se Håkan Hellström på ett fullsatt Ullevi.

ANNONS
|

Söndagen den 27 december 2020 är ett datum som för evigt kommer att finnas i historieböckerna. Då vaccinerades de första svenskarna mot covid-19 – mindre än ett år efter att pandemin brutit ut.

Parallellt ökade vårdbehovet för sjukdomen snabbt. Sjukhusen tvingades fördubbla, eller rentav tredubbla sin iva-kapacitet samtidigt som de svenska dödstalen närmade sig rekordnivåer.

De första dagarna på 2021 har utvecklingen fortsatt. Hittills syns ingen ljusning utan Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tittar i stället på nya och skarpare åtgärder.

Det kommer ta ett bra tag, med tanke på de grupper som är prioriterade under de första månaderna.

Vaccinationen har varit i gång i ett par veckor. När kommer det att få effekt på smittspridningen?

– Det kommer ta ett bra tag, med tanke på de grupper som är prioriterade under de första månaderna. Där handlar ju prioriteringarna väldigt mycket om att minska sjukdom och död, säger Tegnell och fortsätter:

ANNONS

– Det är först när man börjar gå ut och vaccinera befolkning i allmänhet – framför allt yngre vuxna, för det är där den stora smittspridningen sker – som man möjligen kan se en effekt på smittspridningen. Då pratar vi förmodligen om framåt april–maj någon gång, möjligen mars–april.

Kommer det inte vara en tydlig minskning av smittotalen innan dess tror du?

– Inte av de allmänna smittotalen, däremot kommer vi ha en drastisk påverkan på hur många som avlider och behöver iva-vård betydligt tidigare än så.

Sjukvårdens tryck kan minska

Att hålla nere smittspridningen, för att sjukvården ska klara sitt uppdrag, har varit ett mantra sedan våren 2020. När sliten vårdpersonal fått hantera en andra coronavåg har larmen om det pressade läget blivit allt mer frekventa.

Anders Tegnell har uttalat en förhoppning om att befintliga rekommendationer varit tillräckliga, för att vården inte ska överbelastas. Frågan många ställer sig är samtidigt när själva vaccinationen kan minska belastningen.

– Det är svårt att veta men det tar ju åtminstone tre–fyra veckor innan man har effekt av vaccinet, så att säga. Så det är också den latensen man måste prata om. Sedan måste man då ha vaccinerat ganska många av dem som riskerar att hamna i sjukvården, så vi pratar väl om åtminstone om en månad, kanske två.

ANNONS

Mycket ska hända innan effekt

2020 präglades av pandemin, nuläget är allvarligt men delar av 2021 kan bli ljusare.

– Förutsatt att det har fungerat bra, att de vacciner som är lovade kommer och de är så effektiva som man säger, är väl förhoppningen att vi till sommaren eller till efter sommaren har en ganska påtaglig effekt på smittspridningen i Sverige.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström uttryckte strax före jul en förhoppning om att alla svenskar som vill kan ha fått vaccin i april 2021. Senare har massvaccination före midsommar etablerats som en mer rimlig målbild.

Förhoppningen att vi till sommaren eller till efter sommaren har en ganska påtaglig effekt på smittspridningen.

Kommer restriktionerna kunna försvinna när alla har vaccinerats?

– Ja, förutsatt att alla verkligen är vaccinerade. Det verkar ju ganska otroligt att vi skulle nå så långt, framför allt inte till april som jag tror till och med är teoretiskt omöjligt, säger Anders Tegnell.

Han fortsätter:

– Men det betyder också att alla verkligen vill bli vaccinerade, att vi också får godkänt för att vaccinera personer under 18 och att man kan vaccinera gravida. Och också att även världens länder runt omkring oss vaccinerar på samma nivåer. Så det är rätt mycket som ska hända innan vi får den typen av effekt tror jag.

Krävs tur för Hellström på Ullevi

Den 11 mars 2020 klassade Världshälsoorganisationen, WHO, spridningen av covid-19 som en pandemi.

ANNONS

Samma kväll beslutade regeringen – i samråd med Folkhälsomyndigheten – om en unik åtgärd. Grundlagsstadgade rättigheter begränsades, när folksamlingar med mer än 500 personer förbjöds. Gränsen har därefter sänkts till 50 och sedermera 8 personer.

Till följd av begränsningarna har flera branscher drabbats hårt. Händelser som på förhand såg ut att bli stora höjdpunkter har ställts in eller skjutits upp.

Bland annat har Håkan Hellströms fyra utsålda spelningar på Ullevi flyttats till augusti 2021.

Då ska vi nog ha rätt mycket tur, om jag ska vara sådan. Det är rätt mycket som ska samverka.

Är det rimligt att tro på några stora evenemang till sommaren, som att Håkan Hellström skulle komma till Ullevi och fylla arenan?

– Det är svårt att veta, men jag tror att… Odds: Fifty-fifty. Jag vet inte.

Fifty-fifty är ganska goda odds eller?

– Ja… Nej, då ska vi nog ha rätt mycket tur, om jag ska vara sådan. Det är rätt mycket som ska samverka till att vi ska hamna i ett så bra läge. Då ska vi ha väldigt många vaccinerade i Sverige, säger Tegnell och fortsätter:

– Vi ska då dessutom ha en väldigt god effekt på smittspridningen, utifrån väder och sådant, under våren så att vi verkligen får ner det till låga tal. Då kanske det kan bli så.

Stort resande dröjer av corona

Ett annat av de stora evenemangen i Göteborg, och Sverige, är Gothia cup som inte heller blev av som planerat 2020. För världens största fotbollsturnering för ungdomar är ett internationellt resande dessutom avgörande.

ANNONS

Kommer läget vara sådant att ungdomslag från hela världen kan resa till Göteborg och spela Gothia cup?

– Det tror jag blir svårare, för det kommer vara många länder i världen som inte har den tillgången till vaccin som vi har här i Sverige. Då kommer man nog fortsatt vara tveksam till att låta stora grupper resa på det viset.

Exakt hur det blir vet ingen, men om man ska tro Anders Tegnell lär coronapandemin alltså påverka även 2021 – även om en del kanske kan bli mer normalt än 2020.

ANNONS