Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under en pressträff på måndagen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under en pressträff på måndagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tegnell: Äldreboenden största bekymret

Det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboenden, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. I Sverige har 7 206 personer bekräftats smittade av coronaviruset, och 477 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats.

ANNONS

Av de som har avlidit är 282 män och 195 kvinnor, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

– I Sverige har vi ganska få fall rapporterade under helgen och också i dag (måndag). Det måste tolkas med stor försiktighet för vi vet att vi har mindre inrapportering under helgerna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten vid en pressträff.

På en fråga från TT om inte exempelvis statsminister Stefan Löfven och andra personer med viktiga funktioner borde testas för att se som de är smittade svarade Tegnell nej.

– Med det test vi har i dag är det inte meningsfullt att testa någon utan symtom, säger han.

ANNONS

Stabilt inflöde

Inflödet till intensivvården håller sig stabilt.

– Det är ungefär lika många nyinlagda fall varje dag. Totalt hittills har 590 personer intensivvårdats. Men det är långtifrån alla som ligger kvar på IVA i dag.

Det är 430 personer smittade av coronaviruset som får intensivvård, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

Enligt Socialstyrelsen finns det intensivvårdsplatser att tillgå.

– Vi har en 20-procentig ledig kapacitet för allvarligt sjuka i dag, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Största bekymret

Anders Tegnell säger att det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboenden.

– Det här är ett stort bekymmer och en stor anledning till de ökande dödstalen vi ser i Sverige i dag. När jag pratar med mina nordiska kollegor har de inte samma problem där.

Han säger att skyddsutrustning inte är den avgörande faktorn på äldreboendena.

– Skyddsutrustning kommer aldrig att lösa några problem, allra minst på äldreboenden. Det avgörande är att vara hemma när man är sjuk. Vill man stoppa smittspridningen är det de basala hygienrutinerna som är viktiga.

Andra virus

Arbetet med att plana ut kurvan fortgår, enligt Tegnell.

– Vi ser viss effekt av åtgärder eftersom man kan ta att andra virus slutar cirkulera som en bra intäkt för att det händer saker.

ANNONS

Genom att titta på utvecklingen av den vanliga säsongsinfluensan och vinterkräksjukan kan man se att de åtgärder som vidtagits mot coronaspridning haft verkan.

– En snabb avtrappning av säsongsinfluensan och vinterkräksjukan visar att vi har ett stort genomslag i de åtgärder vi genomfört. Det vore underligt om det inte också hade ett stort genomslag på coronaviruset, säger Tegnell.

Bild: TT
ANNONS