Det var färre tåg som kom i tid förra året än åren dessförinnan. Arkivbild
Det var färre tåg som kom i tid förra året än åren dessförinnan. Arkivbild

Tågen oftare sena – sämre än på flera år

Väder och banarbeten ställde till det för tågtrafiken förra året. Förseningarna ökade och punktligheten för persontågen blev den sämsta på flera år, visar Trafikverkets siffror.

ANNONS
|

Under 2018 kom 87,8 procent av persontågen fram i tid, enligt Trafikverkets preliminära statistik. Det är 2,5 procentenheter lägre än året före – och första gången på flera år som siffran hamnar under 90 procent.

Tåg som kommer fram mer än fem minuter efter tidtabell eller ställs in räknas som försenade i statistiken.

Snö och hetta

Roberto Maiorana, trafikledningschef på Trafikverket, framhåller att det 2018 framfördes rekordmånga tåg i Sverige, nästan en miljon, och att antalet resenärer ökade med tre procent.

- Vi har heller aldrig gjort så många insatser i form av underhåll eller investeringsarbeten i järnvägen. Det gör att vi hade en tuff situation redan från början, förklarar han.

ANNONS

Utöver det bjöd 2018 på en lång och snörik vinter som ledde till många inställda tåg och fler viltolyckor när djur sökte sig till spårområdet. Det snabba omslaget till varmare väder ledde till tjälskador och under sommaren drabbades järnvägstrafiken av bränder och rekordmånga solkurvor.

December bra månad

- Det bidrar till att vår punktlighet går ner jämfört med en ganska stabil tid under ganska många år, säger Roberto Maiorana.

En liten ljusning finns dock i statistiken: För december blev punktligheten 91,4 procent, den bästa för en decembermånad sedan 2014.

- Under hösten har vi vidtagit ett antal åtgärder och de bedömer vi redan ger en liten effekt i december, säger han och nämner som exempel att inga underhållsarbeten tillåts under viktiga reshelger som julen.

Trafikverkets mål är 95 procents punktlighet 2020.

TT

Fakta: Så definieras punktligheten

Statistiken över tågtrafikens punktlighet anger hur stor andel av tågen som har nått sin slutstation i rätt tid. Tågen räknas vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen. I statistiken för persontågen ingår också de tåg som ställts in eller tillkommit senare än klockan 00:00 dagen före avgång. Inställda tåg räknas i statistiken som försenade tåg.

Källa: Trafikverket

Fakta: Tågens punktlighet 2018

I fjol kom 87,8 procent av alla persontåg i Sverige fram till slutstation max fem minuter efter tidtabell, enligt Trafikverkets preliminära statistik. Det är 2,5 procentenheter lägre än 2017.

Bäst gick det för kortdistanstågen, ungefär hälften av alla persontåg. Dessa hade en punktlighet på 92,5 procent, jämfört med 93,4 procent 2017.

Siffran för medeldistanstågen, som utgör 42 procent av persontågen, var 84,8 procent, mot 88,8 procent året före.

Av långdistanstågen, cirka 8 procent av persontågen, kom 71,9 procent i tid. Året före var siffran 78,3 procent.

Godstågens punktlighet låg på 73,2 procent, mot 80,8 procent 2017.

Sämsta månaden för persontågen 2018 var maj. 85,1 procent kom i tid.

Högst punktlighet hade december då 91,4 procent ankom slutstationen i rätt tid.

Källa: Trafikverket

ANNONS