Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tåg och personbil i krock

Ett tåg krockade med en personbil vid lunchtid på tisdagen. Bilen släpades med en längre sträcka och blev sedan fastklämd under tåget. Det var därför initialt oklart hur många som befann sig i bilen.

Larmet om kollisionen kom in till SOS Alarm klockan 12:56. Olyckan inträffade i Sundholmen, Marks kommun. Räddningstjänsten Södra Älvsborg kom fram till olycksplatsen strax innan klockan 13.

– Det är en svår olycka. Bilen sitter fast under tåget så vi vet inte hur många som sitter i bilen, men minst en person befinner sig i bilen. Så långt vet vi, sa Andreas Leandersson, räddningschef i beredskap, i ett första läge.

Olyckan inträffade vid en övergång mellan riksväg 41 och Viskadalsbanan som går mellan Borås och Varberg. Övergången har både ljus- och ljudsignaler samt bommar, enligt Trafikverket.

– Den har bommar och bommarna ligger nere. Därav uppstår ytterligare trafikproblem till följd av olyckan, säger Sven Lindberg på Trafikverkets presstjänst.

Var bommarna nere när olyckan inträffade?

– Det bör de rimligtvis ha varit, men det får en utredning utvisa senare

 

Bilen undersöks – illa tilltygad

Vid klockan 13:30 hade räddningstjänsten slutligen lyckats få loss bilen som blivit fastklämd under tåget. 

– De har precis fått loss den, men den är till tilltygad. Vi jobbar nu med att undersöka bilen så det inte sitter fast nån mer person i den, berättar Andreas Leandersson.

Hur många har ni lyckats rädda ur den hittills?

– Vi har fått ur en person. Den personen är allvarligt skadad.

En stund senare bekräftade polisen att en man i 20-årsåldern som räddats ur bilen avlidit. Det tog dock ett bra tag innan räddningstjänsten lyckats utesluta att ytterligare personer fanns i bilen.

– Nu är det bekräftat att det bara var en person i bilen. Det är bara en styrka kvar på platsen nu och arbetar. Sen slussade vi iväg 40 personer, som befann sig på tåget, med en buss som Trafikverket ordnat fram, meddelade Andreas Leandersson, räddningschef i beredskap, vid klockan 14:30.

 

Stopp i trafiken

Enligt Trafikverket påverkas tågtrafiken på sträckan, till följd av olyckan. 

– Det är tågstopp nu mellan Varberg och Borås, säger Eva Nordén på Trafikverkets presstjänst.

Det ska emellertid inte bara vara tågtrafiken som berörs av räddningsarbetet. Även biltrafiken påverkas.

– Det är totalstopp i trafiken. Det är vid en övergång, riksväg 41 går över Viskadalsbanan precis där, mellan Sundholmen och Horred, förtydligar Andreas Leandersson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Så tillägger han:

– Vi har även meddelat Marks kommun så de kan ordna med omhändertagande av personerna på tåget.

Vid 15:30-tiden meddelade Trafikverket att biltrafiken vid platsen kommit igång igen. Det var däremot fortfarande oklart när tågen skulle kunna trafikera sträckan igen.

 

Resenärerna avvaktar på tåget

En av passagerarna på tåget hörde hur tåget tutade först. Sedan small det plötsligt till.

– Det hände precis på andra sidan från där jag sitter. Det jag såg var inte trevligt. Nu har tågpersonalen dragit för gardinerna så att vi inte kan se ut på det hållet. Men jag ser att räddningstjänsten är här. De kom jättesnabbt, berättar vittnet för Borås Tidning.

Resenärerna har nu ombetts att avvakta och stanna kvar ombord på tåget. 

– När vi fått ett okej från Trafikverket, kommer vi att evakuera på som sitter på tåget till buss, säger Gunilla Wictor på Västtrafiks presstjänst.

Västtrafik har lyckats lösa de flesta övriga problemen som uppstått till följd av olyckan.

– De flesta tågen har kunnat ersättas med buss som har blivit inställda, säger Marta på Västtrafiks störningsjour.

Totalt befann sig alltså drygt 40 personer ombord på tåget när olyckan inträffade. Det är långa köer på riksväg 41 efter olyckan.

 

Tågen inställda resten av dygnet

Vid 18-tiden på tisdagen meddelade Trafikverket att tågtrafiken i båda riktningar på sträckan Varberg-Borås-Herrljunga är inställd resten av dygnet. Buss eller taxi kommer att ersätta sträckan. Tågen beräknas gå enligt tabell under onsdag morgon. 

.