Syskon på samma skola gör familjelivet lite enklare. Men lagstiftningen krånglar till det. Arkivbild.
Syskon på samma skola gör familjelivet lite enklare. Men lagstiftningen krånglar till det. Arkivbild.

Syskonförtur till skola begränsas

Kommuner som tillämpar syskonförtur till sina förskoleklasser och skolor måste tänka om. Två domar begränsar möjligheterna att låta en elev få plats i samma skola som syskonet. Men utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att inga familjer ska behöva oroa sig.

ANNONS
|

Det är kammarrätten i Stockholm som i två domar slår fast att syskonförtur aldrig kan gå före elevers rätt att gå i en skola nära hemmet (närhetsprincipen) och föräldrars önskemål. Domarna hade överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen men den meddelade nyligen att den inte tar upp fallen och därmed står sig kammarrättens utslag.

Närhet går före

Domarna betyder inte att det blir förbjudet att ge syskonförtur. Men närhet och önskemål väger alltid tyngre.

- Det finns inget som hindrar att man använder sig av den typen av urval så länge närhetsprincipen inte sätts ur spel, säger undervisningsråd Maria Olausson vid Skolverket.

ANNONS

Men domstolens besked får ändå konsekvenser. Linköpings och Uppsala kommuner har redan beslutat att slopa sina syskonförturer för att undvika lagbrott. Olyckligt, kommenterar Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköping i ett pressmeddelande: "Vi ville tillämpa syskonförtur i det här skolvalet eftersom det hjälper flerbarnsfamiljer att få ihop livspusslet".

Förslag 2020

- Det är klart att det kan finnas en risk för att en familj inte får barnen på samma skola, om det är högt söktryck dit. Men när man utgår från vårdnadshavarnas önskemål och närhetsprincipen finns det ju också en möjlighet att syskonen hamnar på samma skola, säger Maria Olausson.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT att inga familjer ska behöva oroa sig för att barnen tvingas gå på olika skolor.

- Regeringen vill säkerställa att kommunerna kan använda syskonförtur när det ska göras urval till skolor. Vi har ju tillsatt en utredning som ska se över ändringar av regelverket. Förslaget ska presenteras i mars nästa år och vi kommer inte att dra ut på frågan, säger Anna Ekström.

ANNONS

TT

Fakta: Syskonförtur

Syskonförtur är inte reglerat i skollagen. Det som enligt lagen gäller för kommunala skolor är föräldrarnas önskemål och elevens rätt att gå i en skola nära hemmet:

"En elev ska placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Om den önskade placeringen skulle medföra att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts, ska dock kommunen placera eleven vid en annan skolenhet inom sin grundskola." (Skollagen, 10 kap 30 §)

Fristående skolor kan ha syskonförtur som urvalsgrund. Det är Skolinspektionen som godkänner urvalsmetoderna.

ANNONS