Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog talar vid ett extrainsatt möte om Syrien i säkerhetsrådet i helgen.

Syrien och försoning på blågult FN-möte

Frostiga och vetokantade möten har präglat FN:s säkerhetsråd de senaste veckorna – i synnerhet efter helgens USA-ledda anfall mot Syrien. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog tror ändå att rådets gemensamma tur till skånska Backåkra i veckan kan blir konstruktiv.

- Jag vill tro att det som hänt, de senaste urladdningarna, bidrar till nytt momentum. Mycket tyder på det, det är en massa kontakter som tas här, säger han på telefon till TT från FN-ambassaden i New York.

Vem låg bakom?

På agendan nu står främst att utreda huruvida det var kemvapen som tog närmare 60 liv i syriska Douma i början av april samt ansvarsutkrävande för den påstådda attacken.

Den första frågan kan Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), vars experter är i Syrien och står i begrepp att undersöka platsen, hjälpa till att svara på. Men OPCW undersöker enbart om det var en gasattack som ägde rum, inte vem som låg bakom den.

- Skuldfrågan är nästa stora sak. Och Ryssland har ju röstat ner ett förslag från bland annat USA om att en expertgrupp skulle utreda den, säger Skoog.

- Nu har vi lagt ett förslag att generalsekreteraren ska skissa på en plan för hur skuldfrågan ska utredas. Förhoppningsvis skulle en sådan undersökning ha mer trovärdighet och integritet än en som föreslagits från USA.

Vid ett möte i säkerhetsrådet under natten till onsdagen sade Ryssland dock att man inte ser poängen med att skapa en ny utredning. Detta eftersom USA och dess allierade redan har "agerat domare".

Läka sår

USA och Ryssland har i nuläget knappt någon dialog – men i säkerhetsrådet vistas de åtminstone i samma rum. Skoog hoppas att den vackra miljön i och runt Backåkra, en gård som tillhört FN:s förre generalsekreterare Dag Hammarskjöld, kan bidra till att tonen mellan rådets medlemmar blir mer försonlig.

- Det handlar ju mycket om personliga relationer. Och med hjälp av det tjusiga Skåne, solen och inte minst Dag Hammarskjölds anda så kanske vissa sår kan läka, så att vi kan se framåt.

Vid sidan av säkerhetsrådets 15 FN-ambassadörer, bland dem Rysslands Vasilij Nebenzija och USA:s Nikki Haley, deltar bland annat generalsekreterare António Guterres i arbetsmötet.