Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog talar vid ett extrainsatt möte om Syrien i säkerhetsrådet i helgen.
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog talar vid ett extrainsatt möte om Syrien i säkerhetsrådet i helgen.

Syrien och försoning på blågult FN-möte

Frostiga och vetokantade möten har präglat FN:s säkerhetsråd de senaste veckorna – i synnerhet efter helgens USA-ledda anfall mot Syrien. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog tror ändå att rådets gemensamma tur till skånska Backåkra i veckan kan blir konstruktiv.

ANNONS
|

- Jag vill tro att det som hänt, de senaste urladdningarna, bidrar till nytt momentum. Mycket tyder på det, det är en massa kontakter som tas här, säger han på telefon till TT från FN-ambassaden i New York.

Vem låg bakom?

På agendan nu står främst att utreda huruvida det var kemvapen som tog närmare 60 liv i syriska Douma i början av april samt ansvarsutkrävande för den påstådda attacken.

ANNONS

Den första frågan kan Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), vars experter är i Syrien och står i begrepp att undersöka platsen, hjälpa till att svara på. Men OPCW undersöker enbart om det var en gasattack som ägde rum, inte vem som låg bakom den.

- Skuldfrågan är nästa stora sak. Och Ryssland har ju röstat ner ett förslag från bland annat USA om att en expertgrupp skulle utreda den, säger Skoog.

- Nu har vi lagt ett förslag att generalsekreteraren ska skissa på en plan för hur skuldfrågan ska utredas. Förhoppningsvis skulle en sådan undersökning ha mer trovärdighet och integritet än en som föreslagits från USA.

Vid ett möte i säkerhetsrådet under natten till onsdagen sade Ryssland dock att man inte ser poängen med att skapa en ny utredning. Detta eftersom USA och dess allierade redan har "agerat domare".

ANNONS

Läka sår

USA och Ryssland har i nuläget knappt någon dialog – men i säkerhetsrådet vistas de åtminstone i samma rum. Skoog hoppas att den vackra miljön i och runt Backåkra, en gård som tillhört FN:s förre generalsekreterare Dag Hammarskjöld, kan bidra till att tonen mellan rådets medlemmar blir mer försonlig.

- Det handlar ju mycket om personliga relationer. Och med hjälp av det tjusiga Skåne, solen och inte minst Dag Hammarskjölds anda så kanske vissa sår kan läka, så att vi kan se framåt.

Vid sidan av säkerhetsrådets 15 FN-ambassadörer, bland dem Rysslands Vasilij Nebenzija och USA:s Nikki Haley, deltar bland annat generalsekreterare António Guterres i arbetsmötet.

TT

Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.

Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.

Sverige är 2017–2018 invald medlem. Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen tidigare, 1957–58, 1975–76 och 1997–98.

Vid sidan av Sverige och de fem permanenta medlemmarna är i nuläget följande länder invalda i rådet: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.

Källa: FN

Bakgrund: Kemvapenattacker och Syrien

Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma nära Syriens huvudstad Damaskus den 7 april, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. USA och Frankrike har anklagat Assadregimen för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer president Bashar al-Assad, förnekar detta.

USA, Frankrike och Storbritannien svarade i lördags genom att gemensamt anfalla vad man hävdar var forskningsanläggningar för kemvapen och militära anläggningar i Syrien. Inga människor rapporteras ha dödats i attackerna. Anfallen var inte sanktionerade av FN:s säkerhetsråd och fördömdes av Syrien, Iran och Ryssland som brott mot folkrätten. Men EU och Nato ställde sig bakom insatsen och betonade att bruk av kemvapen också är ett brott mot internationell rätt.

Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1000 personer dödades, lovade den syriska regimen att redovisa alla kemiska vapen – något som bland annat Frankrike menar inte skedde.

I april i fjol utfördes en attack i Khan Sheikun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.

ANNONS