Nej, det blev inte någon vinter i år i sydligaste Sverige. Arkivbild.
Nej, det blev inte någon vinter i år i sydligaste Sverige. Arkivbild.

Sydligaste Sverige snuvat på vintern

Vintern, i alla fall den meteorologiska, ser ut att skippa de sydligaste delarna av Sverige i år.

ANNONS
|

Det brukar ju heta att vi har fyra årstider i Sverige. Men det stämmer inte alltid, i alla fall inte om man pratar om meteorologiska årstider som är baserade på temperaturförhållanden. I Skånes kustland är det fortfarande, enligt den meteorologiska definitionen, höst. Vintern som kräver att dygnsmedeltemperaturen är 0 grader eller lägre under fem dygn i följd har helt enkelt inte infunnit sig i år.

- Och prognosmässigt ser temperaturerna ut att ligga på plussidan större delarna av dygnet den närmaste tiden, säger Max Lindberg Stoltz.

ANNONS

Så troligen hoppar Sveriges sydspets direkt från höst till vår i år. Men hur vet man då när hösten, som definieras av varaktiga temperaturer mellan noll och tio plusgrader, slutar och våren som har samma temperaturkrav börjar?

SMHI har efter den milda vintern 2007/2008, när vinterkriterierna inte uppfylldes i södra Sverige, satt ett senast möjliga datum för hösten. Eftersom den 15 februari är tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är 14 februari satt som senaste möjliga datum för höst. Om dygnsmedeltemperaturen ligger stabilt över noll grader i sju dygn så övergår alltså hösten direkt i vår den 15 februari.

TT

Fakta: Årstidernas normala ankomst

Våren kommer först till sydvästra Skåne och det gör den för det mesta i slutet av februari. Därefter dröjer det nästan tre månader innan sommaren kommer i början eller mitten på maj.

Nordligaste Lappland får vänta längst på våren, ofta till början av maj. Men våren i norr är kort och sommaren kommer bara veckor senare och brukar vara ett faktum runt midsommar.

Längst vara sommaren i västra Skåne och vid Västkusten där det är sommar i omkring fem månader från mitten av maj till mitten av oktober.

I norra Norrlandsfjällen är sommaren betydligt kortare. Där tar hösten över redan i mitten av augusti vilket innebär att sommaren i regel är bara två månader lång.

På kalfjället blir det aldrig sommar enligt den meteorologiska definitionen.

Källa: Kunskapsbanken SMHI.

ANNONS