EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Sveriges nästa EU-kommissionär troligen kvinna

EU-valet må vara över, men arbetet för hur unionen ska styras de kommande åren har bara börjat. En del i den mängd förhandlingar som väntar för medlemsländerna är att utse EU-kommissionärer.

ANNONS
|

Sveriges kandidat till EU-kommissionen, ofta kallad EU:s regering, utses av regeringen och hittills har posten i den mansdominerade kommissionen gått till kvinnor, ofta från det största regeringspartiet.

- Jämställdheten är så viktig för oss att det har varit ett naturligt val. Jag är nyfiken på om regeringen den här gången anser att det måste vara en kvinna eller om den anser sig ha gjort sitt och kan sända en man, säger Ylva Nilsson, journalist som bevakat EU sedan 1988, till TT.

ANNONS

- Det beror på vilka de andra länderna skickar också, tror jag, eftersom Sverige gärna vill se en jämställd kommission, säger Anna Michalski, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Hjärtefrågor viktiga

Vem som utses beror mycket på vilken portfolio, det vill säga vilken fråga, man vill få ansvar över i kommissionen. I Sverige skulle det exempelvis vara klimat eller jämställdhet, bedömer Michalski.

- En sittande regering söker alltid att få en portfolio som ligger regeringen närmast hjärtat, där regeringen har profilerat sig och landet har en trovärdighet i, säger hon.

Handelsminister Ann Linde (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är två möjliga kandidater enligt en rundringning Ekot gjort bland S-företrädare med centrala uppdrag i partiet.

Varken Michalski eller Nilsson tror att Sverige kommer att få ansvar över handelsfrågorna, som varit nuvarande EU-kommissionär Cecilia Malmströms (L) område i fem år.

ANNONS

- Handel är en portfölj vi gillar eftersom vi i Sverige är frihandelsvänliga. Men ingen tror att man ger den till Sverige två gånger i rad, säger Ylva Nilsson.

EU-pussel

EU-kommissionens ordförande pusslar ihop sin "regering" utifrån kandidaternas tidigare erfarenheter och specialkunskaper. Chansen att få ett område man är ute efter ökar också utifrån konkurrensen från de andra ländernas kandidaters erfarenheter.

- Om man ska få en tung portfölj i Bryssel, då måste man skicka en tung politiker som har meriter på det området, säger Ylva Nilsson.

TT

Fakta: EU-kommissionen

EU-kommissionen har i uppdrag att ge förslag till nya lagar samt se till att de beslut som tas verkligen blir av och att EU:s lagar följs.

EU-kommissionen består av 28 kommissionärer, en från varje EU-land, och kallas ofta för EU:s regering. Kommissionärerna arbetar i första hand för EU och inte för sitt eget land.

Vem som ska bli nästa ordförande föreslås av EU:s stats- och regeringschefer, som enligt Lissabonfördraget ska ta "hänsyn till EU-valet".

EU-parlamentet anser att det betyder att stats- och regeringscheferna ska välja någon av de särskilda toppkandidater som de olika partigrupperna utsett på förhand.

Nio av de 28 nuvarande EU-kandidaterna är kvinnor.

ANNONS