Den danska fregatten av Iver Huitfeldt-klass har skickats till Röda havet för att bidra till säkerheten där. Den ingår i den USA-ledda insatsen. Nu ska även Sverige skicka militär personal. Arkivbild.
Den danska fregatten av Iver Huitfeldt-klass har skickats till Röda havet för att bidra till säkerheten där. Den ingår i den USA-ledda insatsen. Nu ska även Sverige skicka militär personal. Arkivbild. Bild: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark/TT

Sverige skickar militär till Röda havet

Sverige kommer att skicka militär personal till en insats i Röda havet.
Det handlar inledningsvis om fyra stabsofficerare.
– Vi överväger också en väpnad styrka inom ramen för EU-insatsen Aspides, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

ANNONS

Regeringen har tidigare meddelat att man vill delta i både en EU-insats och en USA-ledd insats i Röda havet för att skydda den civila sjöfarten mot Huthirörelsens attacker.

Nu kommer beskedet att regeringen skickar militär personal till EU-insatsen, som går under namnet Aspides, avslöjar försvarsminister Pål Jonson (M) för TT.

– Det här är viktigt. EU har agerat snabbt för att i olika former skydda sjöfart i Röda havet, och det är viktigt för ett land som Sverige som är exportberoende med säkra sjöfartsleder.

Försvarsministern utesluter nu direkt deltagande i USA-insatsen, trots att amerikanerna skickat en förfrågan om svenskt stöd.

ANNONS

– Det är inte aktuellt, utan vi fokuserar på EU-insatsen. Och vi överväger också en väpnad styrka inom ramen för EU-insatsen Aspides. I så fall kommer det att handla om en mindre väpnad styrka, inte örlogsfartyg eller större plattformar, säger Pål Jonson.

Upp till tio stycken

EU undersöker nu vilka bidrag olika länder kan komma med. Tyskland och Belgien bidrar med varsin fregatt, men något fartyg är inte aktuellt för Sverige.

– Försvarsmakten har operativa begränsningar med anledning av det allvarliga säkerhetspolitiska läget i vårt eget närområde, säger Jonson.

Sverige skickar i stället fyra stabsofficerare som kan ingå i olika ledningsfunktioner, tre placerade på det operativa högkvarteret i Larissa i Grekland och en på ett örlogsfartyg i Röda havet. Antalet kan skalas upp till tio stycken.

EU-operationen omfattar områden som Persiska viken, Röda havet, Hormuzsundet och Adenviken. Den ska samarbeta med den USA-ledda insatsen, som går under namnet Prosperity Guardian, och även med ett internationellt samarbete kallat Combined Maritime Forces.

S ställer sig bakom

Beslutet om att skicka stabsofficerare kan regeringen fatta på egen hand. Om det hade varit tal om en väpnad styrka så hade man behövt riksdagens stöd.

Socialdemokraterna stödjer regeringens beslut med ett tydligt villkor om att inte ingå i någon av USA:s insatser i området. I sammanhanget finns också en tredje operation där USA och Storbritannien bombar mål tillhörande Huthirörelsen.

ANNONS

– Risken finns att Sverige betraktas som ett land som är med och anfaller Jemen, säger S utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson.

Han är öppen för en militär styrka så länge den också håller sig inom EU:s gränser.

ANNONS