Miljöminister Karolina Skog (MP) ser EU-kommissionens plastförslag som en början och hoppas kunna lägga till ytterligare produkter till listan framöver. Arkivbild.
Miljöminister Karolina Skog (MP) ser EU-kommissionens plastförslag som en början och hoppas kunna lägga till ytterligare produkter till listan framöver. Arkivbild.

Sverige redo att försvara plastförbud i EU

Tuffare tag mot sugrör, bestick och ballongpinnar kan snart komma att bli verklighet inom EU. Sverige ställer sig bakom EU-kommissionens förslag om tuffare tag mot engångsplast – och gör sig redo att försvara det mot företag som vill få det urvattnat, enligt miljöminister Karolina Skog.

ANNONS
|

De första stegen mot ett förbud mot en lång rad engångsprodukter i plast, som sugrör och bestick togs tidigare i veckan när EU-parlamentet enades om sin syn på EU-kommissionens förslag.

Härnäst väntas EU-ländernas ambassadörer ta upp frågan på ett möte på onsdag i nästa vecka. Om man då kan komma fram till en gemensam åsikt blir det medlemsländernas linje i de kompromissförhandlingar med parlamentet som sedan inleds.

Säger ja till plastförbud

Sveriges hållning i frågan är tydlig. Regeringen ställer sig bakom EU-kommissionens förslag, enligt miljöminister Karolina Skog (MP) som i stort är positiv till de delar som ingår.

ANNONS

- Vi har haft mycket kontakt med kommissionen under tiden som förslaget har förberetts och jag har personligen pratat med kommissionärer för att påverka dem. De har lyssnat på oss och tagit in mycket av det som vi föreslog.

Skog pekar på EU-kommissionens förslag om att förbjuda plastartiklar som går under benämningen "nedbrytbar plast" samt de delar i lagförslaget som rör åtgärder kring fiskeredskap.

- Vi har verkat för det eftersom det inte finns någon verkligt nedbrytbar plast.

Tvingas till försvar

Helt nöjd är dock inte miljöministern som gärna hade sett att ytterligare produkter hade hamnat på listan. Trots det tror Skog att Sveriges uppgift i mötet med andra EU-länder snarare blir att försvara kommissionens plastförbud. Hennes uppfattning är att berörda delar av näringslivet arbetar febrilt för att rensa bort de tuffa kraven.

- Överlag arbetar vi för att kommissionens förslag ska stå sig och inte urvattnas, i ljuset av den omfattande lobbying som pågår. Jag räknar med att vi kommer att behöva försvara förslaget.

ANNONS

TT: Vilka medlemsländer har Sverige med sig på sin sida?

- Vi har absolut Frankrike och Nederländerna med oss, de har jag personligen pratat med. Utöver det har jag ingen uppfattning om vilka som stödjer kommissionens förslag och inte.

TT

Fakta: Kommissionens plastförslag

EU-kommissionens förslag till plaståtgärder innehåller en rad krav på nationella minskningsmål när det exempelvis gäller användandet av vissa livsmedelsförpackningar och återvinning av plastflaskor. Därtill listas en mängd produkter i engångsplast som man antingen vill förbjuda eller begränsa.

På EU-kommissionens förbudslista står:

• bomullspinnar, utom tops som är avsedda och används för medicinska ändamål

• bestick (gafflar, knivar, skedar, ätpinnar)

• tallrikar

• sugrör, utom sugrör som är avsedda och används för medicinska ändamål

• omrörare för drycker

• pinnar som ska fästas vid och bära upp ballonger, utom ballonger för industriella eller andra yrkesmässiga användningar och tillämpningar som inte distribueras till konsumenter, inklusive mekanismerna i sådana pinnar

EU-parlamentet har vid sin behandling av frågan valt att bland annat lägga till även mat- och dryckesförpackningar av hård cellplast (expanderad polystyren).

Härnäst inväntas ett beslut från EU:s medlemsländer om deras gemensamma syn på förslaget. Därefter vidtar kompromissförhandlingar. Tidigast väntas ett beslut träda i kraft år 2021.

ANNONS