Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöminister Karolina Skog (MP) ser EU-kommissionens plastförslag som en början och hoppas kunna lägga till ytterligare produkter till listan framöver. Arkivbild.

Sverige redo att försvara plastförbud i EU

Tuffare tag mot sugrör, bestick och ballongpinnar kan snart komma att bli verklighet inom EU. Sverige ställer sig bakom EU-kommissionens förslag om tuffare tag mot engångsplast – och gör sig redo att försvara det mot företag som vill få det urvattnat, enligt miljöminister Karolina Skog.

De första stegen mot ett förbud mot en lång rad engångsprodukter i plast, som sugrör och bestick togs tidigare i veckan när EU-parlamentet enades om sin syn på EU-kommissionens förslag.

Härnäst väntas EU-ländernas ambassadörer ta upp frågan på ett möte på onsdag i nästa vecka. Om man då kan komma fram till en gemensam åsikt blir det medlemsländernas linje i de kompromissförhandlingar med parlamentet som sedan inleds.

Säger ja till plastförbud

Sveriges hållning i frågan är tydlig. Regeringen ställer sig bakom EU-kommissionens förslag, enligt miljöminister Karolina Skog (MP) som i stort är positiv till de delar som ingår.

- Vi har haft mycket kontakt med kommissionen under tiden som förslaget har förberetts och jag har personligen pratat med kommissionärer för att påverka dem. De har lyssnat på oss och tagit in mycket av det som vi föreslog.

Skog pekar på EU-kommissionens förslag om att förbjuda plastartiklar som går under benämningen "nedbrytbar plast" samt de delar i lagförslaget som rör åtgärder kring fiskeredskap.

- Vi har verkat för det eftersom det inte finns någon verkligt nedbrytbar plast.

Tvingas till försvar

Helt nöjd är dock inte miljöministern som gärna hade sett att ytterligare produkter hade hamnat på listan. Trots det tror Skog att Sveriges uppgift i mötet med andra EU-länder snarare blir att försvara kommissionens plastförbud. Hennes uppfattning är att berörda delar av näringslivet arbetar febrilt för att rensa bort de tuffa kraven.

- Överlag arbetar vi för att kommissionens förslag ska stå sig och inte urvattnas, i ljuset av den omfattande lobbying som pågår. Jag räknar med att vi kommer att behöva försvara förslaget.

TT: Vilka medlemsländer har Sverige med sig på sin sida?

- Vi har absolut Frankrike och Nederländerna med oss, de har jag personligen pratat med. Utöver det har jag ingen uppfattning om vilka som stödjer kommissionens förslag och inte.