Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump talar i FN:s generalförsamling. Men världen blir alltmer ovillig att lyssna på den amerikanske presidenten.

Sverige och världen ger tummen ner för Trump

Donald Trump fortsätter att vara impopulär runt om i världen. I Sverige har bara 17 procent förtroende för den amerikanske presidenten, men av SD-sympatisörer gillar en tredjedel Trump.

Bara en av fyra personer utanför USA har en positiv bild av Donald Trump, medan sju av tio saknar förtroende för honom. I Sverige är motsvarande siffror 17 procent för och 82 procent mot, det framgår av en undersökning av det amerikanska opinionsinstitutet Pew Research Center.

Trumps låga popularitet i Sverige är faktiskt en förbättring mot fjolårets siffror, då bara tio procent stödde honom, men långt från Barack Obamas 93 procent i förtroendesiffror 2016.

Trump är därmed mer impopulär än Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping, som får 18 respektive 29 procents gillande. Presidentens betydelse visar sig även i hur svenskar ser på USA. Förtroendet för landet har gått från 69 procent år 2016 till 44 procent i dag.

Försiktig med paralleller

En genomgående europeisk trend är att de högerpopulistiska partiernas väljare har en långt mer positiv bild av Trump och hans politik än den genomsnittlige medborgaren.

I Sverige ger nio procent av samtliga svarande tummen upp för Trump, motsvarande siffror för SD-väljare är 32 procent.

- Det är inte konstigt. Det finns likheter i väljarkåren hos Trump och SD. Men deras framtoning är väsensskilda, alla SD-väljare tycker inte att Trump är ett bra föredöme, säger Niklas Bolin, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall, som inte tror att en politiker av Trumps typ skulle göra succé i Sverige.

- Nej, man ska vara försiktig med att dra paralleller, det är helt olika kontexter. Trump är så säregen, hans stil skulle inte fungera särskilt bra i Sverige. Det skulle inte fungera för Jimmie Åkesson att agera på samma sätt. Snarare tvärtom, säger han.

Populär i Israel

Undersökningen, gjord i 25 länder över hela världen, visar en relativt unison bild. Inte minst i de flesta av USA:s närmsta allierade ligger siffrorna kvar på samma låga nivå som i motsvarande studie i fjol. I Tyskland och Frankrike har bara tio respektive nio procent av de tillfrågade förtroende för Trump, i Storbritannien är siffran 28 procent och i Kanada är var fjärde tillfrågad positivt inställd till den amerikanske presidenten.

Undantaget är Israel, där Trump trots massiv internationell kritik i juni flyttade den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Hans popularitet har där stigit från 56 till 69 procent.

I undersökningen tillfrågades 26 112 personer i 25 länder, i Sverige svarade 989 personer i telefonintervjuer. Undersökningen genomfördes mellan maj och augusti i år.