Sveriges statsminister Ulf Kristersson och FInlands statsminister Sanna Marin vid en presskonferens i höstas. Arkivbild.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson och FInlands statsminister Sanna Marin vid en presskonferens i höstas. Arkivbild. Bild: Vesa Moilanen/AP/TT

"Sverige och Finland bör tala om dansstegen"

När Finlands och Sveriges statsministrar ses på torsdag borde de prata om hur man vill göra om Finland går med i Nato utan Sverige, säger försvarsexperten Charly Salonius-Pasternak.
– Jag hoppas att de för en diskussion om hur de här dansstegen ska tas om det skulle ske, säger han.

ANNONS

Turkiet kanske bara godkänner Finlands Natoansökan och inte Sveriges, upprepade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på söndagen. Under måndagen sade Finlands president Sauli Niinistö att Erdogans uttalande inte ändrar planen – alltså att Sverige och Finland ska gå med i försvarsalliansen tillsammans.

Men även om Finland inte vill kanske landet till slut kommer att behöva ta steget utan Sverige, bedömer försvarsexperten Charly Salonius-Pasternak, forskare på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

– Jag tror att det skulle vara inrikespolitiskt mycket svårt för finländska politiker och det säkerhetspolitiska ledarskapet att säga att Finland kan gå med i Nato, men inte kommer att göra det för att vi väntar på Sverige, säger han.

ANNONS

Ingen tidsaspekt

Och i en situation där Turkiet inte ens har angett någon tidsaspekt, om det kan ta månader eller år innan landet kan säga ja till Sverige som medlemsland i Nato, blir det komplicerat, säger han.

– Men man ska vara tydlig med att det här inte är något som Finland vill. Däremot ska man inse att Finland som medlem kanske sedan kan hjälpa till med den här processen. Och ett finskt medlemskap skulle öka svensk säkerhet med tanke på geografin.

Preliminär

Senare i veckan kommer Finlands statsminister Sanna Marin till Sverige för att träffa sin svenske kollega Ulf Kristersson. Då finns det möjlighet att börja diskutera risken för att Finland går med i försvarssamarbetet utan Sverige, säger Charly Salonius-Pasternak, som hoppas på en preliminär diskussion om "dansstegen" om det skulle bli aktuellt.

– Det är viktigt att klargöra att vi inte har något intresse eller tanke om att uppmuntra Turkiet till det här. Men om vi blir påtvingade det här bör man ha diskuterat hur Sverige skulle vilja att vi gör. Det kan till exempel vara bra om Sverige först kan säga att vi började det här tillsammans men uppmuntrar Finland att gå med själv för att sedan hjälpa oss. Det skulle kunna göra det mycket lättare, säger han.

ANNONS

Genuin vilja

Det har hittills inte publicerats någon opinionsundersökning i frågan, men Charly Salonius-Pasternak tror att många i Finland skulle säga ja till att gå med i Nato utan Sverige. Inte för att man egentligen vill det, utan på grund av nationella intressen.

– Om jag skulle spå skulle jag tro att det vore en majoritet. Men det skulle vara en majoritet som skulle känna sig mycket påtvingad det beslutet.

Han påpekar att lojaliteten som man i Finland känner gentemot Sverige i dag är mycket starkare än för bara något decennium sedan, och att det finns en genuin vilja i Finland att länderna ska gå med i Nato tillsammans.

– Skulle Finland göra det på egen hand? Jo. Men tänderna skulle gnissla. Vi vill inte på riktigt göra det här själva. Och det tror jag inte att man hade sett för tio eller femton år sedan, säger han.

ANNONS