Danmark är det minst korrupta landet i världen i en ny rapport från Transparency International. Det mest korrupta landet är Somalia. Sverige faller från 4:e till 6:e plats.
Danmark är det minst korrupta landet i världen i en ny rapport från Transparency International. Det mest korrupta landet är Somalia. Sverige faller från 4:e till 6:e plats. Bild: Anders Humlebo/TT

Sverige mer korrupt – minister pekar på gängen

Sverige faller återigen i en internationell korruptionsrankning.
– Oroande, säger civilminister Erik Slottner (KD) och pekar mot åtgärder som ska kväva gängkriminellas inflytande i kommuner och regioner.

ANNONS

Organisationen Transparency International gör varje år en bedömning av hur lite eller mycket korrupta världens länder är. Erik Slottner påpekar att Sverige fortfarande ligger bra till internationell sett.

– Men det är oroande att vi sakta men säkert tappar.

I år hamnar Sverige på plats 6 av 180 med 82 av max 100 poäng. Det är en poäng lägre än förra året och den sämsta placeringen sedan mätningarna startade.

Flera åtgärder

Trots att Sverige fortfarande ligger högt på listan vidtar regeringen en rad åtgärder mot korruption. Erik Slottner nämner bland annat ett stärkt skydd mot offentliganställda och en parlamentarisk utredning för att öka insynen i finansieringen av offentliga partier.

ANNONS

Man håller också på att ta fram en handlingsplan mot korruption med en betydligt bredare ansats än den förra. Där överväger man också att ha ett kommunalt spår.

– Vi har fått in många uppgifter om att inte minst gängkriminella finansierar sin verksamhet bland annat genom offentliga kontrakt. Kommun och region står för ungefär 80 procent av all offentlig upphandling, så det har kommit att bli en lukrativ bransch för kriminella element. Det är helt förfärligt och måste stoppas.

Poängen i korruptionsrankningen bygger på hur experter och affärspersoner upplever landets offentliga sektor, när det kommer till korruption.

Ingen full pott

I topp på listan över de minst korrupta länderna ligger för sjätte året i rad Danmark, följt av Finland, Nya Zeeland och Norge. I botten på listan finns länder som Somalia, Venezuela, Syrien, Sydsudan och Nordkorea.

Inget land når full pott och medelvärdet hamnar på 43. Att över hälften av länderna hamnar på poäng lägre än medel är allvarligt, enligt Transparency International.

I rapporten lyfts också det faktum att EU-länderna i snitt har tappat poäng de senaste åren. Samtidigt har initiativet för att begränsa korruption avstannat i många länder i Västeuropa.

Civilminister Erik Slottner (KD). Arkivbild.
Civilminister Erik Slottner (KD). Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Fakta: Korruptionsindex 2023

Topp 14 på listan med poäng.

90 Danmark

87 Finland

85 Nya Zeeland

84 Norge

83 Singapore

82 Sverige

82 Schweiz

79 Nederländerna

78 Tyskland

78 Luxemburg

77 Irland

76 Kanada

76 Estland

75 Australien

Sista 14 på listan med poäng

20 Myanmar

20 Sudan

20 Tadzjikistan

18 Libyen

18 Turkmenistan

17 Ekvatorialguinea

17 Haiti

17 Nordkorea

17 Nicaragua

16 Jemen

13 Sydsudan

13 Syrien

13 Venezuela

11 Somalia

Källa: Transparency International

ANNONS