Sverige är inte redo att hantera framtidens gamla solcellspaneler, enligt en granskning från Riksrevisionen. Arkivbild.
Sverige är inte redo att hantera framtidens gamla solcellspaneler, enligt en granskning från Riksrevisionen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

ANNONS
|

Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.

Regeringen och ansvariga myndigheter behöver vidta åtgärder så att solcellspaneler och vindturbinblad kan tas om hand enligt reglerna för EU:s avfallshantering. Riksrevisionen bedömer att det främst är reglerna kring producentansvar för elutrustning som inte är tillräckligt tydliga, samtidigt som det finns brister i Naturvårdsverkets tillsyn.

"Med tanke på att mängden uttjänta paneler väntas öka från drygt tio ton i dag till mer än 20 000 ton per år efter 2050 behöver regeringen och Naturvårdsverket se till att producentansvaret fungerar," säger Fredrik Engström, projektledare för granskningen, i en kommentar.

ANNONS
ANNONS