Många sorterar pappersförpackningar och tidningar i hemmet, sämre är det med plast. Arkivbild.
Många sorterar pappersförpackningar och tidningar i hemmet, sämre är det med plast. Arkivbild.

Svenskar återvinner bra – men glömmer plasten

Svenska hushåll kan slå sig för bröstet och säga att de är bra på återvinning – en majoritet säger sig källsortera sina sopor. Trots det finns ett område som kan bli betydligt bättre: plastförpackningar.

ANNONS
|

Åtta av tio svenska hushåll återvinner sina sopor och lika stor andel säger sig vara nöjda med sin återvinningsstation. Det visar en ny undersökning som Sifo har genomfört på uppdrag av Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

Men det är svårt att ha full koll på exakt hur mycket som faktiskt sorteras och hur mycket som hamnar i soppåsen.

Men man vet att plast är den sortens förpackning som vi måste bli bättre på att återvinna.

- Det som tenderar att inte komma in är schampoflaskan och tandkrämstuben, de hamnar i en soppåse. Det kladdiga köttpappret följer kanske inte alltid med i återvinningen heller, säger Håkan Ström, kommunikationschef, för FTI.

ANNONS

Det enklaste man kan göra är att lägga de där kladdiga plastförpackningarna i ett särskilt kärl som är enkelt att tömma ofta. Att tvätta av och göra rent pappret är inte nödvändigt, säger han.

- Det behövs inte, det är en myt. Tänk dig en sweet chili-flaska så är den superkladdig inuti, det gör inget, bara allt är tömt, säger Håkan Ström och tillägger:

- Men med tanke på att det är en så stor mängd som samlas in med tidningar, glas, pappersförpackningar och metallförpackningar, men inte riktigt lika mycket plastförpackningar, så ser vi ju att beteendet finns där att återvinna.

TT

Fakta: Förtroende för återvinningen

Så stort är förtroendet för att det som lämnas in faktiskt återvinns:

1-5 där 1 är mycket lågt förtroende, 5 är mycket högt förtroende.

1. 2%

2. 5%

3. 25%

4. 36%

5. 29%

Vet ej: 4%.

Undersökningen genomfördes av Sifo mellan mars och maj 2017. 7500 intervjuer gjordes med män och kvinnor i olika åldrar över 18 år i 18 utvalda kommuner.

Källa: FTI

ANNONS