Sveriges storsjukhus går mot rejäla ekonomiska underskott 2023 och tvingas till tuffa besparingar. Arkivbild.
Sveriges storsjukhus går mot rejäla ekonomiska underskott 2023 och tvingas till tuffa besparingar. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson / Henrik Montgomery /TT

Svenska storsjukhus blöder miljarder

Hundratals miljoner back, i vissa fall på miljardnivå. Sveriges största sjukhus går mot stora ekonomiska underskott 2023 och tvingas till tuffa besparingar.
– Det blir svårt för sjukvården att få ihop ekonomin framåt, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

ANNONS

Svåra ekonomiska tider gräver djupa hål i vårdplånboken. Hos Sveriges största sjukhus lyser siffrorna rött när året närmar sig sitt slut.

Skånes universitetssjukhus spår ett underskott på 1,7 miljarder.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg räknar med drygt 1,2 miljarder kronor.

Akademiska sjukhuset i Uppsala, som under flera år gått med minus, väntas gå back 870 miljoner kronor 2023. Skenande inflation och fler som söker vård efter pandemin är några av orsakerna till den dystra prognosen.

– Det har vi inte fått kompensation för i budgeten, våra anslag från regionen, säger Ylva Opard, ekonomichef på Akademiska sjukhuset.

Kostnader ökar snabbt

Minussiffrorna gör att Akademiska bland annat behöver dra ner på sin hyrpersonal. Det i sin tur gör att sjukhuset tvingas ställa in operationer.

ANNONS

Karolinska universitetssjukhuset är det enda av de stora sjukhusen som lagt ett varsel – 450 chefstjänster och administrativa tjänster ska försvinna. Övriga sjukhus har i nuläget inga planer på att säga upp personal. Verksamheterna ska i stället "effektiviseras" på olika sätt – den inhyrda personalen ska minskas, kostnader för material och läkemedel måste sänkas och administrativa utgifter ska ses över.

– Kostnaderna inom slutenvården har ökat snabbt under väldigt många år, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Men att "effektivisera" och "ställa om" kommer inte att räcka för att få sjukhusens ekonomi på fötter, anser Annika Wallenskog. Sjukvården behöver mer resurser kommande år, inte minst då vårdtyngden väntas öka i takt med att andelen äldre i landet blir allt fler.

– Det är inte tillräckligt att göra allt det här. Det kommer att bli underskott i några år och problemet är ju att vi ser att det blir svårt för sjukvården att få ihop ekonomin framåt.

Tuffare nästa år

För Akademiska är det ekonomiska läget just nu mycket ansträngt och 2024 väntas bli ännu tuffare, enligt Ylva Opard.

– Det ser inte bättre ut nästa år, säger hon och tillägger:

– Trots att vi har ganska många åtgärder så kommer vi inte få en ekonomi i balans nästa år. Vi kommer inte vara där 2024 och inte heller 2025. Förhoppningsvis ser det bättre ut 2026, säger hon.

ANNONS
Underskottsprognos för de största sjukhusen i Sverige 2023.
Underskottsprognos för de största sjukhusen i Sverige 2023. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Prognos för sjukhusen

Så ser den ekonomiska prognosen för 2023 ut för de största sjukhusen i Sverige:

Karolinska universitetssjukhuset: minus cirka 600 miljoner kronor

Danderyds sjukhus: minus 155 miljoner kronor

Södersjukhuset: minus cirka 165 miljoner kronor

Sahlgrenska universitetssjukhuset: minus 1 230 miljoner kronor

Akademiska sjukhuset: minus 870 miljoner kronor

Skånes universitetssjukhus: minus 1 700 miljoner kronor

Region Västerbotten (innefattar regionen i stort): minus 487 miljoner kronor

Region Östergötlands hälso- och sjukvård (innefattar bland annat Universitetssjukhuset i Linköping): minus 1 100 miljoner kronor

Region Örebro län (innefattar bland annat Universitetssjukhuset i Örebro): minus 1 090 miljoner kronor

ANNONS