Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska Pen, beklagar svenska politikers tystnad om fängslade Gui Minhai. Arkivbild

Svenska Pen beklagar tystnad om Gui Minhai

Svenska Pens ordförande Elisabeth Åsbrink beklagar djupt att Margot Wallström inte nämnde den fängslade svenska förläggaren Gui Minhai under den utrikespolitiska debatten. Statsvetaren Oscar Almén tycker att det är underligt att Kina får så litet utrymme i utrikesdeklarationen.

- Det är otroligt. Det handlar faktiskt om en svensk medborgare, säger Åsbrink.

- Jag kan bara gissa att de som talade inte tror att man vinner några poäng på att ta upp Gui Minhai. Men jag tror att det är en felbedömning. Det finns faktiskt många som bryr sig.

Elisabeth Åsbrink anser att det är allvarligt och oroande att ingen nämnde den svenske förläggaren som kidnappades av kinesiska myndigheter i Thailand 2015 och suttit fängslad i Kina sedan dess, med undantag för ett kortare avbrott då han tillfälligt släpptes ut ur fängelset – dock utan att få lämna Kina.

- Det är upprörande att en svensk medborgare blir behandlad på det här sättet utan hänsyn till hans medborgarskap, säger Åsbrink.

- Jag vet inte varför ingen brydde sig om att ta upp hans fall, men det är ett tecken på moralisk fattigdom.

"Sorgligt"

Hon anser också att någon borde ha nämnt Dawit Isaak som snart suttit fängslad i Eritrea i 6 000 dagar.

- Det är sorgligt, säger hon.

Oscar Almén, forskare vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet, tycker inte att det är så märkligt att Wallström inte talar om Gui Minhai, eftersom man oftast inte nämner namn i utrikesdeklarationer.

- Men däremot är det märkligt att Kina får så väldigt lite utrymme över huvud taget i deklarationen. Det är trots allt ett väldigt viktigt land. Jag hoppas att det inte indikerar att man saknar strategi vad gäller Kina, säger han.

Samarbeta med tyskarna?

Vad gäller just Gui Minhai tycker Almén att det är uppenbart att Sverige har svårt att göra något på egen hand.

- Det borde vara en EU-fråga. Det är orimligt att Sverige ska agera ensamt. Det finns allierade, exempelvis Tyskland, som vi skulle kunna samarbeta med, säger han.

- Vi måste kunna avkräva av Kina att de tar hänsyn till lagar och regler. Nu ignorerar de fullständigt sina egna lagar.