Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ulla Sandborgh får lämna posten som generaldirektör på Svenska kraftnät.

Svenska kraftnäts GD får gå

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får gå, vilket Sveriges Radios Ekot var först med att rapportera. Enligt uppgifter till radion fattas beslutet på regeringssammanträdet på torsdagen.

Myndigheten bekräftar för Dagens Nyheter att Sandborghs tid vid rodret är över.

- Jag kan bekräfta att hon lämnar, säger pressekreterare Carina Netterlind till tidningen utan att vilja ge några ytterligare kommentarer.

Dagens Nyheter har rapporterat om flera brister i Svenska kraftnäts säkerhetsskyddsarbete. Bland annat har chefer och konsulter anställts eller anlitats utan en ordentlig säkerhetsprövning. Myndigheten har också brutit mot regeringsbeslut och gett höga chefer tillgång till känsliga it-system.

I rapporteringen har också framkommit att Ulla Sandborgh, i sin befattning som marknadsdirektör på Svenska kraftnät, ska ha anlitat en vän för konsultuppdrag.

Myndigheten har medgett brister och Säkerhetspolisen har kopplats in för att granska verksamhetens säkerhetsarbete.

Regeringen i form av nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och dåvarande person på samma post, Ibrahim Baylan (S), har kallat det som skett inom Svenska kraftnät för allvarligt. Den senare har även kallat till sig Sandborgh med anledning av bristerna som avslöjats.