I vissa delar av landet är det akut brist på vissa blodgrupper. Nu efterlyses fler blodgivare före påsk. Arkivbild.
I vissa delar av landet är det akut brist på vissa blodgrupper. Nu efterlyses fler blodgivare före påsk. Arkivbild.

Svenska blodlager behöver påfyllning

Många röda dagar ställer till det för redan ansträngda blodlager. I många regioner och landsting är nivåerna låga.

ANNONS
|

Under påskveckan tar många långledigt och det kommer in mindre blod än vanligt till landets blodcentraler. Blod är en färskvara och åtgången kan vara minst lika stor under storhelger som under vanliga veckor.

- Under influensasäsongen är det till exempel många som inte kan ge blod, vi skulle behöva fler registrerade blodgivare, säger Karolina Blom Wiberg som är kommunikationsansvarig på Blodcentralen i Stockholms län.

ANNONS

Akut blodbrist

I flera län är det akut brist eller väldigt låga nivåer av vissa blodgrupper. Även om landsting och regioner hjälper varandra vid behov så uppmanar alla blodcentraler nu sina givare att lämna blod före påsk.

- Vi vill att det alltid ska vara välfyllt i våra lager, särskilt inför långhelger och semesterperioder.

Ett besök hos en blodcentral tar 30–45 minuter, varav själva blodgivningen tar 10 minuter. Resterande tid går till att fylla i en hälsodeklaration och hälsosamtal med sjuksköterska. Det är också bra att ta det lugnt en liten stund efteråt, förklarar Karolina Blom Wiberg.

- Det ska vara säkert, både för den som får blod och för den som ger.

- Tre personer kan hjälpas av en enda blodgivning eftersom blodet delas upp i plasma, röda blodkroppar och trombocyter (en typ av celler i blodet).

ANNONS

Knappa marginaler

Sjukvården är beroende av att det kommer in nytt blod. En olycka eller en operation där det inträffar en större blödning kan ha stor effekt på de regionala blodlagren.

- Vi skickar ut påminnelser till dem vi redan har registrerade, men vi skulle verkligen behöva fler blodgivare, säger Karolina Blom Wiberg.

TT

Fakta: Så här går det till att ge blod

Om du är mellan 18 och 60 år, är frisk och inte lider av några kroniska sjukdomar är chansen stor att du kan ge blod.

Vid varje tillfälle ger du 4,5 dl blod. Det är ungefär en tiondel av blodet i din kropp.

Allt blod som lämnas kommer att testas så att det inte innehåller någon blodsmitta.

Kvinnor kan lämna blod tre gånger om året och män kan lämna blod fyra gånger per år. Det finns inga krav på att du måste lämna blod ett visst antal gånger.

En del blodcentraler har drop-in, medan andra vill att du bokar en tid. Information finns på hemsidan där man själv väljer län.

Källa: Geblod.nu

ANNONS